Hannah Wallace Bowman
CommunicatiemedewerkerHannah legt aan boord van ons reddingsschip de Ocean Viking de verhalen van vluchtelingen en andere geredde mensen op de Middellandse Zee vast.
Brakhado en gezin
3 jaar lang werd Brakhado* gevangengenomen, opgesloten en geslagen. Steeds weer opnieuw. Ze heeft gezien hoe mensen geëlektrocuteerd en in brand werden gestoken. Ook haar man werd opgesloten. Ze dwongen hem om geld te vragen bij anderen om hem vrij te laten. Ze werden van elkaar gescheiden. 11 maanden geleden beviel zij in een detentiecentrum van hun zoontje.
Net voor zonsopgang werd zij met haar man Shine, zoontje en nog 91 anderen, van een rubberen boot in nood gered door ons reddingsteam. Zij zijn aan land gegaan in Taranto, Italië.
Vluchteling uit Zuid-Soedan
Twee jaar is Peter Zuid-Soedan ontvlucht. In Libië werd hij gekidnapt. Ze wilden 25.000 dollar. Dat had hij niet en dus dwongen ze hem 5 maanden te werken. Zonder loon. Twee dagen nadat ze hem lieten gaan werd hij opnieuw gevangengenomen, door leden van dezelfde groep. Toen ze dat realiseerden, lieten ze hem vrij.
Daarop trok Peter naar Tripoli. Daar, in de Libische hoofdstad, werd hij opnieuw gevangengenomen, deze keer in een detentiecentrum. Toen zij erachter kwamen dat Peter christen is en daarmee in aanmerking komt voor bescherming door de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, wilden ze hem daar niet hebben. Ze brachten hem over naar een andere plek waar ze hem afpersten: zij wilden 25.000 dinar.
Uiteindelijk wist hij te ontkomen en probeerde hij Libië te ontsnappen. De eerste keer brak de boot, de helft van de ruim 80 mensen verdronk, aldus Peter. De Libische kustwacht bracht de overlevenden naar Libië. Ook bij zijn tweede poging leed de boot schipbreuk. De derde keer werden ze opnieuw onderschept. UIteindeiljk redde ons team hem van een rubberen boot in de zoek-en-reddingszone van Malta op de Middellandse Zee.
Gevlucht voor Boko Haram
Broers Abudlyassar (24) en Abubakar (23) zijn Nigeriaanse vluchtelingen. ‘Ze vermoorden alle mannen, daarom zijn we vertrokken,’ leggen ze uit. In Nigeria trok gewapende groep Boko Haram rond, en werd er flink gevochten. Maar in Libië, dat zij bijna een jaar geleden bereikten, was er nog meer oorlog. En dus besloten ze de Middellandse Zee op te gaan. Drie keer ging het meteen mis. Dit was hun vierde poging. Ze hebben hun ouders nog niet kunnen laten weten waar ze zijn. Zij hebben zich bij hun lot neergelegd, ‘wat dat ook moge zijn’.
Stuurloos op de Middellandse Zee
‘De smokkelaars behandelden ons als aardappelzakken. Ze sloegen ons. “Waag het niet terug te komen,” zeiden ze.’ Voor ons lag de zee, achter ons onze vijand. We konden niet anders dan de zee in gaan.’ Na 4 uur sloeg de motor af. Er was geen brandstof meer, ook al hadden ze gezegd dat er genoeg was om Lampedusa te bereiken. Toen het water de boot inliep, raakten ze in paniek. “We gaan dood!” Overgeleverd aan het noodlot dreef de houten boot rond op de Middellandse Zee, hun koers door wind en golven bepaald. Een nacht later vond ons reddingsteam Abdu en nog 38 anderen.
402 mensen
Dat is het totaal aantal mensen die wij van 3 onzeewaardige boten hebben gered. Naast Brakhado, Shine en Aeden, Peter, Abdu en de broers waren er nog veel meer mensen met een eigen verhaal.
Fotograferen om te vertellen
Deze foto’s zijn gemaakt door onze medewerker Hannah Wallace Bowman. Lees wat Hannah's drive is om dit werk te doen.