Mensen onderkoeld en uitgeput
Bij de grenscontroleposten tussen Oekraïne en Polen arriveren mannen, vrouwen en kinderen te voet, in auto's en in bussen. Ze zijn moe en uitgeput. We zien ouders met baby’s van nog geen maand oud. Ze hebben urenlang in de rij moeten wachten, bij temperaturen onder het vriespunt. Sommigen zijn onderkoeld of uitgedroogd. We delen dekens en hygiënekits uit, en brengen in kaart wat er nu nodig is. Ook geven we noodhulp aan beide kanten van de grens.
Help mensen in nood
Jouw hulp maakt een groot verschil voor mensen in conflictsituaties zoals in Oekraïne. De gevolgen van oorlog en conflict op mensen zijn groot. Niet alleen medisch maar ook mentaal. Door jouw bijdrage krijgen mensen die dat hard nodig hebben, medische zorg van onze teams.
Verschillende scenario's
Door de aanhoudende gevechten is het moeilijk om vast te stellen wat de omvang van de medische noden zijn. We bereiden ons daarom voor op verschillende scenario's, zodat onze hulp snel kunnen aanpassen en opschalen. Denk aan het bieden van chirurgische zorg, spoedeisende hulp en psychologische zorg aan mensen die gevlucht zijn.
Mensen zijn moe en uitgeput. We zien ouders met baby’s van nog geen maand oud. Ze hebben urenlang in de rij moeten wachten, bij temperaturen onder het vriespunt.
Nauwelijks water, elektriciteit en gas
De impact van de oorlog op de bevolking van Oekraïne wordt steeds duidelijker. In het oosten van het land in de regio Donetsk is nauwelijks water, geen elektriciteit of gas. In ziekenhuizen is een groot tekort aan essentiële hulpmiddelen, zoals EHBO-kits. We doen er alles aan om voorraden Oekraïne binnen te krijgen en deze kritieke tekorten aan te vullen. In de stad Marioepol, in het zuidoosten van Oekraïne, hebben onze teams medische kits uitgedeeld aan oorlogsgewonden. Ook geven we online traumazorg-trainingen aan chirurgen.
Eerste noodhulpgoederen naar Oekraïne
De eerste lading medische hulpgoederen is onderweg! 3 trucks met 120m3 aan medische kits zijn vandaag vertrokken uit Brussel naar Oekraïne.
Ouderen kwetsbaar
Veel wegen waren al aangetast vóór de laatste escalatie van het conflict, net als het openbaar vervoer. Ook ziekenhuizen zijn niet gespaard gebleven. En dit zal nu alleen nog maar erger worden. Vooral voor mensen in afgelegen gebieden wordt hierdoor de toegang tot zorg ernstig beperkt. Zij kunnen al nauwelijks ergens terecht voor dringende medische zorg in de buurt. Onze teams zien hoe met name ouderen met chronische ziekten hier het slachtoffer van zijn. Ondanks het constante risico van geweld, kunnen of willen veel ouderen hun huis niet verlaten om te verhuizen naar andere delen van het land. Zij kunnen vaak nergens naar toe.
We houden de situatie nauwlettend in de gaten en updaten regelmatig onze website met het laatste nieuws.