De oorzaak van tuberculose

In de 19e eeuw overleden de meeste mensen aan tuberculose, een infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. Vandaag de dag is een kwart van de wereldbevolking geïnfecteerd met deze bacterie en is het een van de grootste gezondheidscrises ter wereld.

Waar komt tuberculose voor?

De ziekte komt weinig voor in Nederland, maar vormt een groot probleem in Afrika, Azië en enkele landen in Zuid-Amerika. Ook in Rusland, Oezbekistan en Tadzjikistan komt tuberculose nog veel voor en werken onze teams hard om zo veel mogelijk patiënten te behandelen en genezen van tuberculose.

tuberculose kuur Artsen zonder Grenzen WHO
Verpleegkundige Prachi doet een lichamelijk onderzoek​ bij de broer van Vaishnavi om te kijken of hij ook ergens last van heeft. © Prem Hessenkamp

Is tuberculose besmettelijk?

Tuberculose is een besmettelijke infectieziekte die door de lucht verspreidt. Je kunt besmet raken als iemand die besmet is hoest of niest. Zo’n 10% van mensen die besmet raken ontwikkelen de ziekte.

De symptomen van tuberculose

Na een besmetting kan tuberculose ontstekingen in het lichaam veroorzaken, de ziekte tast meestal de longen aan. Niet iedereen wordt er ziek van, in dat geval ruimt het lichaam de bacterie zelf op. Maar bij een ernstige vorm zijn er meer symptomen. Zo kan, tuberculose infecties in organen, lymfeklieren, botten en de hersenen veroorzaken. Naast hoesten kunnen patiënten dan ook last krijgen van ’s nachts zweten en gewichtsverlies.

TB in Zhytomyr, Ukraine
Onze bioloog in het laboratorium van het tuberculose ziekenhuis in Oekraïne. © Oksana Parafeniuk

Is tuberculose te genezen?

Er is geen vaccin tegen tuberculose, al is tuberculose wel te genezen met een relatief zware en langdurige kuur. Wel is het belangrijk om er vroeg bij te zijn, want de ziekte verzwakt het lichaam waardoor niet iedereen de zware behandeling kan verdragen. Het duurt minimaal een half jaar om een normale vorm van tuberculose te behandelen. Daarnaast bestaat er DR-TB, een vorm van tuberculose die resistent is tegen de standaardantibiotica. Wereldwijd geneest slechts 50% van de patiënten met deze vorm van tuberculose.

Tuberculose behandelingen wereldwijd

De middelen die nog veel gebruikt worden om een diagnose te stellen en de ziekte te behandelen zijn ouderwets. De huidige behandeling tegen DR-TB is een chemotherapie met injecties, en tot wel 20 pillen per dag met als bijwerking doofheid, nierfalen en psychose. In de afgelopen jaren zijn er wel goede stappen gemaakt, al zijn deze middelen lang niet altijd beschikbaar in lage- en middeninkomenslanden.

Hoe helpt Artsen zonder Grenzen mensen met tuberculose?

Onze teams behandelen in meer dan 30 landen ter wereld tuberculose patiënten, waaronder DR-TB. Om meer mensen met deze zware resistente vorm van tuberculose te behandelen hebben onze teams een nieuwe kuur ontwikkeld met een veel kortere duur en minder bijwerkingen. De nieuwe, menswaardigere behandelmethode is inmiddels door de Wereldgezondheidsorganisatie erkend als standard behandelmethode.

vrouw resistente tuberculosepatient zuid-afrika met artsen zonder grenzen medewerker

Zorg samen met ons voor mensen in nood

Tuberculose maakt veel slachtoffers, terwijl medicijnen en menswaardige behandelmethodes beschikbaar zijn. Onze teams behandelen zoveel mogelijk mensen met tuberculose, maar ook mensen met corona of hiv/aids. Help mee om dodelijke ziektes wereldwijd te bestrijden.

Doneer