Amputatie soms de enige optie
Veel slachtoffers van slangenbeten leven in afgelegen regio’s. De reis naar het ziekenhuis is vaak een urenlange voettocht. Eenmaal in het ziekenhuis is tegengif lang niet altijd beschikbaar, of onbetaalbaar. Mensen wenden zich daardoor sneller tot lokale genezers en medicijnen van twijfelachtige kwaliteit. Intussen kunnen de ledematen verder gaan ontsteken. Zelfs als de beet jaren geleden plaatsvond. Arts Mark behandelde onlangs een patiënt die maar liefst vier jaar eerder in haar enkel was gebeten door een slang. ‘Ik wist al voordat ik haar enkel zag, dat de uitkomst niet best zou zijn. Soms is amputatie de enige optie,’ zegt hij.
6.000 mensen behandelen per jaar
Per jaar behandelen we zo’n 6.000 mensen met slangenbeten. Veruit de meeste mensen overleven de beet. Het laat zien hoe belangrijk de aanwezigheid is van medische faciliteiten, goed opgeleid personeel en tegengif. Naast het behandelen van patiënten, geven we voorlichting over slangenbeten aan inwoners van risicogebieden. Zo zijn steeds meer mensen op de hoogte wanneer ze hulp moeten zoeken én waar ze dan terecht kunnen.
Aandacht vragen voor vergeten ziektes
Wereldwijd werken we hard om meer aandacht te vragen voor slangenbeten en andere vergeten ziektes. Zo hebben we ons actief ingezet om noma toe te voegen aan de lijst van vergeten tropische infectieziektes van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Met succes: de Nederlandse overheid steunt dit voorstel en heeft dit toegezegd per brief aan de WHO. Meer aandacht voor vergeten ziektes zorgt ervoor dat mensen het ziektebeeld eerder herkennen. Bovendien kan het zorgen voor meer financiering. En financiering is hard nodig om deze gevaren te bestrijden.