Welke hulp biedt Artsen zonder Grenzen?

Patiënten behandelen

Onze teams bieden medische zorg aan mensen in nood. Zo behandelen we kinderen met noma in het enige noma-kinderziekenhuis ter wereld, in Nigeria. Onze plastisch chirurgen voeren er hersteloperaties uit, zodat kinderen met misvormingen in het gezicht weer kunnen eten, praten en lachen.

Umar en Adamu staan voor de ingang van het noma-kinderziekenhuis in Nigeria.© Claire Jeantet
De ingang van het ziekenhuis © Claire Jeantet - Fabrice Caterini/INEDIZ

Voorlichting en preventie

Tijdens de coronapandemie hebben we wereldwijd voorlichting gegeven om de verspreiding van het virus in te dammen. Op die manier voorkomen we nepnieuws bijvoorbeeld in Jemen waar coronapatiënten te laat hulp zochten. Ook geven we voorlichting over ebola. Het ebolavirus verspreidt zich razendsnel via lichamelijk contact. Onze teams sporen mensen op die contact hebben gehad met een patiënt en faciliteren ‘veilige begrafenissen.’ We rusten ziekenhuizen zo uit dat patiënten veilig geïsoleerd worden. Ook hebben we vele mensen gevaccineerd tegen ebola.

Onze preventiespecialist Adrien (foto) traint een ziekenhuismedewerker om een mondmasker op de juiste manier op te doen. ©Gabriele François Casini.
Onze medewerker maakt zich klaar om aan het werk te gaan in een ebola-transitcentrum. ©Pablo Garrigos/MSF

Onderzoek

Iedere minuut sterft er een kind in het Afrikaanse continent aan malaria. Om het aantal besmettingen en sterfgevallen te verminderen, zijn we gestart met seizoensgebonden malariapreventie. Daarnaast brengen we nauwkeurig in kaart waar malaria veel voorkomt, zodat we daar gericht muggenvallen kunnen zetten en insecticide kunnen gebruiken.

© Gabriele François Casini/MSF
Julien en Paul onderzoeken muggen onder de microscoop. Ze onderzoeken hoeveel muggen malaria malaria dragen.
tuberculose kuur Artsen zonder Grenzen WHO

Help mee deze ziektes te bestrijden

Wil jij helpen voorkomen dat dodelijke ziektes zich verspreiden en mensen op tijd een behandeling krijgen?

Ja, ik help mee

Nieuwe behandelmethodes ontwikkelen

We werken continu aan nieuwe behandelmethodes om mensen sneller, en met zo min mogelijk bijwerkingen, te genezen. Zo hebben onze teams een nieuwe, baanbrekende kuur tegen resistente tuberculose ontwikkeld. De Wereldgezondheidsorganisatie neemt onze kuur op als standaard behandelmethode.

De 7-jarige Vaishnavi heeft resistente tuberculose. Sinds ze is gestart met nieuwe medicijnen gaat het beter met haar. © Prem Hessenkamp
Arts Louisa Dunn met patiënt Thuleni in een van onderzoekslocaties voor het TB-PRACTECAL onderzoek in Zuid-Afrika. © Oliver Petrie/MSF