Spanje toegezegd
Inmiddels heeft Spanje toegezegd de opvarenden op te vangen. De Aquarius is nu onderweg, en wordt geholpen door twee Italiaanse marineschepen die 400 mensen hebben overgenomen. Kort voordat bekend werd dat dit zou gebeuren, beschreef project coördinator van Artsen zonder Grenzen op het schip Aloys Vimard de situatie aan boord.
Bijna verdronken
‘We liggen nu in internationale wateren tussen Malta en de kust van Sicilië. We hebben 629 mensen aan boord: onder wie 11 kleine kinderen, 123 minderjarigen zonder volwassen begeleiding, meer dan 80 vrouwen en 7 zwangere vrouwen. Een aantal is voor hun redding bijna verdronken en heeft zeewater ingeslikt, anderen hebben brandwonden doordat ze in aanraking zijn gekomen met brandstof vermengd met zeewater. Dat leidt tot een gevaarlijke chemische reactie. En de boot is overvol, we hebben veel meer mensen aan boord dan waar het reddingsschip op berekend is. De mensen zijn nu al ruim 82 uur op zee.
Levensbedreigende toestand
Ons medisch team heeft mensen die in levensbedreigende toestand verkeerden met succes beademd. Mensen die bijna verdronken waren en water hebben ingeslikt kunnen echter snel longproblemen ontwikkelen. Op dit moment hoeft er niemand direct geëvacueerd te worden naar een ziekenhuis, maar het is beter dat deze mensen aan land verdere medische zorg krijgen. Tot slot zijn er nog een aantal patiënten aan boord met ernstige verwondingen en bijkomende infecties, die zo snel mogelijk chirurgische zorg moeten krijgen die Artsen zonder Grenzen op het schip niet kan bieden.
Voorraden
Ons medisch team aan boord bestaat uit 3 verpleegkundigen, 1 dokter en 1 verloskundige. We hebben nu nog voldoende materialen aan boord om iedereen te behandelen. Maar als dit langer zo doorgaat, hebben we nieuwe voorraden nodig. Omdat mensen op elkaar gepakt op een open dek zitten, zonder beschutting, maken we ons zorgen dat mensen zonnesteken krijgen en uitgedroogd raken.
1 maaltijd
Qua voedsel hadden we tot gisteravond genoeg. Gelukkig heeft een Maltese boot voedsel gebracht. Dat was helaas maar net genoeg voor 1 maaltijd per persoon. Spanje heeft ons een veilige haven aangeboden, maar dat is op zijn minst op 4 dagen varen. We zijn geen passagiersschip: we zijn er niet op berekend om zoveel mensen zo lang te huisvesten. Daarom dringen we erop aan dat we de mensen in de dichtstbijzijnde veilige haven aan land kunnen zetten.
Veilige haven
We zijn hier transparant over naar de geredde mensen aan boord. Het is belangrijk dat zij begrijpen wat er gebeurt. We hebben hen verteld dat wij een humanitaire organisatie zijn, dat we hen onder geen beding naar Libië terugbrengen, en dat zij naar een veilige haven worden gebracht.
Zeerecht
In het beste geval doen de Italiaanse autoriteiten hun werk en respecteren ze het internationale zeerecht. Dat ze ons zo snel mogelijk een haven toewijzen en dat alle geredden naar een veilige plek worden gebracht. In het slechtste geval blijven we hier op zee zonder enige instructies, in een overbevolkte boot met angstige mensen aan boord. Elke dag dat zij langer op zee blijven is hun veiligheid in gevaar.
Zorgen
We maken ons ernstig zorgen over hoe moeilijk het is om levensreddende zoek- en reddingsacties op zee uit te voeren. Wij zijn hulpverleners, wij begeven ons op zee om levens te redden en mensen in veiligheid te brengen. Deze reddingsoperaties zijn in lijn met het internationale zeerecht en het is de plicht van het Italiaanse reddingscoördinatiecentrum (Maritime Rescue Coordination Center) om ze goed te begeleiden.
Meer boten
Het Europese afschrikkings- en weghoudbeleid heeft ertoe geleid dat veel minder mensen naar Europa proberen te komen. Maar in de zomermaanden, wanneer het weer verbetert, zien we meer boten vertrekken vanaf de Libische kust. Het gebeurt nu al: we hebben in één nacht in internationale wateren meer dan 600 mensen gered of van andere boten overgenomen. En we weten dat er ook nog een Italiaans marineschip meer dan 800 mensen aan boord heeft die het recent heeft gered.
Juni 2018
Het reddingsschip Aquarius wordt gerund door hulporganisatie SOS MEDITERANNEE in samenwerking met Artsen zonder Grenzen.