Corona of COVID-19?
De officiële benaming van het virus is: SARS-CoV-2. Dit staat voor ‘severe acute respiratory syndrome coronavirus 2'. En waarom dan die 2? Dat is omdat er in 2002 ook een coronavirus rondging in Azië: SARS-CoV-1. Als iemand ziek wordt van het huidige coronavirus, spreken we van de ziekte COVID-19, wat staat voor 'Corona Virus Disease, 2019’. Dus: corona is het virus, COVID-19 is de ziekte die je ervan kan krijgen.
Waar komt corona voor?
Al vrij snel na de uitbraak van het coronavirus was er sprake van een epidemie: een ziekte-uitbraak. Deze epidemie verspreidde zich in de loop der tijd over verschillende continenten. Wanneer dat gebeurt spreken we van een pandemie. Het virus heeft zich over de hele wereld verspreid. We maken ons grote zorgen om landen waar de gezondheidszorg al erg wankel is. Mensen in slechte leefomstandigheden, die wonen in overvolle vluchtelingenkampen, in detentiecentra of op straat, lopen met name veel risico om ziek te worden.
Is corona besmettelijk?
Het coronavirus is erg besmettelijk. Als iemand besmet is met het virus, komen er bij het hoesten of niezen druppeltjes naar buiten met daarin duizenden virussen. Zo’n virus is vele malen kleiner dan een bacterie. Als je die inademt, komen die deeltjes het lichaam binnen. Als het virus op je hand zit, kan het ook via aanraking met je ogen, mond of neus het lichaam in komen. Eenmaal binnen in onze cellen vermenigvuldigen de virussen zich duizenden keren, waardoor de cellen beschadigen. Hoe meer beschadigde cellen, hoe zieker je wordt. Op die manier verspreidt corona zich razendsnel.
De symptomen van corona
Iedereen kan besmet raken met het virus, maar niet iedereen ervaart dezelfde klachten, of wordt ziek. Veelvoorkomende symptomen van mensen die wel ziek worden zijn verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen en koorts. Maar er zijn dus ook mensen die heel weinig of zelfs niets van het virus merken. Zij dragen dus wel het virus, maar hebben niet de ziekte COVID-19. Om verdere verspreiding te voorkomen, is het voorkomen en inperken van het virus van levensbelang.
Is corona te genezen?
Veel coronapatiënten genezen vanzelf. Sommige mensen hebben medische zorg nodig. Het coronavaccin is een belangrijk middel om het aantal mensen dat ziek wordt in te dammen. Vaccins redden levens en zijn nodig om de pandemie te stoppen. In veel landen helpen onze teams bij het zetten van vaccinaties, maar helaas is de beschikbaarheid van vaccins oneerlijk verdeeld.
Wereldwijde behandeling corona
Wereldwijd is er een dramatische vaccinatieongelijkheid. Hamstergedrag van hoge inkomenslanden, waaronder Nederland, heeft ervoor gezorgd dat lage- en midden inkomenslanden vrijwel geen kans hebben gehad om vaccins in te kopen en hun bevolking te beschermen. Uit onderzoek van Artsen zonder Grenzen in 2021 blijkt dat 93 procent van de Nederlanders vindt dat er meer COVID-19 vaccins naar lage inkomenslanden moeten gaan en dat deze wereldwijd eerlijker moeten worden verdeeld. Ook vindt 66 procent dat Nederland bijdraagt aan een ongelijke vaccinverdeling. Dit leidt niet alleen tot meer slachtoffers, maar zorgt er ook voor dat het virus zich verder kan muteren.
Hoe Artsen zonder Grenzen mensen met corona helpt bestrijden
We ondersteunen ziekenhuizen bij het verlenen van zorg aan COVID-19-patiënten, we vaccineren kwetsbare groepen mensen en zorgen ervoor dat de reguliere zorg door kan gaan. Daarnaast geven we voorlichting over het virus en voorzien we ziekenhuizen van medicijnen, beschermende kleding en coronatesten. Essentieel, omdat corona veel slachtoffers maakt in landen waar hier een tekort aan is.
Wat kun jij doen in de strijd tegen corona?
Naast thuisblijven bij klachten, goed je handen wassen en jezelf laten vaccineren, kun je ook iets doen om corona wereldwijd te bestrijden. Met een donatie kunnen onze teams hulp bieden aan mensen in hoge nood.