Waarom beginnen vluchtelingen aan deze gevaarlijke reis naar Europa?

Steeds meer mensen zien zich genoodzaakt om huis en haard te verlaten. Vanwege een oorlog of conflict, maar ook vanwege de angst op vervolging. Bijvoorbeeld vanwege je politieke overtuiging of geaardheid. Ook de klimaatcrisis speelt een steeds grotere rol. Zo hebben de mensen in de Hoorn van Afrika te kampen met de ergste droogte in 40 jaar. Onze teams behandelen baby’s al ondervoed zijn sinds de dag dat ze geboren zijn. Mensen zien geen andere keuze dan te vertrekken. Wat de reden ook is: uiteindelijk is iedereen op zoek naar een veilige, menswaardige toekomst.

Welke problemen komen vluchtelingen tegen?

Op dit moment is Europa voor veel vluchtelingen alleen te bereiken via mensensmokkelaars. De reis is lang, erg duur en vol onzekerheden. Sommige mensen worden onderweg blootgesteld aan seksuele uitbuiting of gedwongen arbeid. Wie de Europese grenzen weet te bereiken, wordt vaak met harde hand teruggeduwd door de grensbewaking. Veel mensen worden opgesloten in overvolle detentiecentra, waar ze compleet zijn afgesloten van de buitenwereld. Ze staan vaak 24/7 onder cameratoezicht en hebben geen idee hoelang het gevangenschap zal duren.

Gezin in tent in Moria-kamp, Lesbos, Griekenland
Het gezin, waaronder hun 97-jarige grootvader, delen een tent met nog 4 andere gezinnen, Lesbos, Griekenland. © Anna Pantelia/MSF

Wat is het verschil tussen een asielzoeker, vluchteling en migrant?

Een vluchteling is iemand die zijn land verlaat, vaak halsoverkop, om te ontkomen aan een natuurramp, oorlog of vervolging. Bijvoorbeeld vanwege iemands politieke overtuiging, geaardheid of godsdienst. 

Een asielzoeker is iemand die asiel aanvraagt in een ander land omdat hij of zij niet veilig zegt te zijn in het land van herkomst, door oorlog of vervolging.

Een migrant hoopt betere kansen te krijgen in een nieuw land. Denk aan de mogelijkheid om te studeren, een baan te vinden of zich te vestigen bij een geliefde. Deze persoon vertrekt op vrijwillige basis en kan veilig terugkeren naar het land van herkomst.

SAR AzG

Wat kan ik doen voor vluchtelingen?

Asielzoeker, vluchteling of migrant: iedereen verdient het om met respect behandeld te worden. Vind jij ook dat dit geweld moet stoppen en mensen op de vlucht toegang moeten krijgen tot medische zorg? Teken ons manifest voor mensen in nood.

Teken nu

Hoe ziet het vluchtelingenbeleid in de EU eruit?

Het beleid in de EU maakt het steeds moeilijker om de reis naar Europa te maken. Zo steunen Europese lidstaten de Libische kustwacht. Mensen die met gevaar voor eigen leven de Middellandse Zee proberen over te steken in gammele bootjes, worden hardhandig opgepakt door deze grenswachten. Het ‘terugduwen’ van vluchtelingen en migranten noemen we pushbacks. Onze teams zijn getuige geweest van pushbacks op land en op zee. Met grote gevolgen voor het fysieke en mentale welzijn van mensen.

Wat zijn de gevolgen van pushbacks?

Het terugduwen van kwetsbare mensen zorgt ervoor dat zij nog langer moeten zien te overleven in een uitzichtloze situatie, vaak zonder toegang tot medische zorg.

Bella (21) is al een paar dagen op reis met een Koerdisch gezin. Hij heeft al 4 dagen niks gegeten.
Khedr uit Syrië, wordt door medici naar een ziekenhuis vervoerd. Hij werd enkele dagen na het oversteken van de grens met Belarus gevonden in het bos.

Hoe helpt Artsen zonder Grenzen mensen op de vlucht?

Onze teams zijn werkzaam in verschillende grensgebieden: op de Middellandse Zee, de Griekse eilanden, detentiecentra in Libië, maar ook Letland en Litouwen. We behandelen vaak mensen met huidinfecties door een gebrek aan hygiëne en verwaarloosde wonden, onder andere door wekenlang lopen. Ook zien we veel chronisch zieken die lange tijd geen medicatie hebben gekregen. Bovendien hebben veel mensen te maken gehad met fysiek of seksueel geweld tijdens hun reis. Voor hen bieden we speciale psychologische zorg. Waar we onrecht zien, spreken we ons uit: het misbruik, geweld en de pushbacks moeten stoppen.