Sceptisch
Deelnemen aan het onderzoek van Artsen zonder Grenzen was voor ons een moeilijke beslissing. We hebben onze families om advies gevraagd, maar hun tegenstrijdige meningen maakten het nog moeilijker. Ze vonden een behandeling van slechts zes maanden te mooi klinken om waar te zijn. Normaal gesproken duurt een behandeling namelijk 2 jaar. Ook Andrey was sceptisch. Maar uiteindelijk zijn we er toch voor gegaan.
Zwaar begin
In het begin was het zwaar. Andrey heeft last van migraine, en tijdens de behandeling werden zijn klachten intenser. Zelf was ik de hele tijd misselijk. Als er geen medicijnen waren geweest om de misselijkheid te verlichten, weet ik niet of ik het vol had gehouden. Maar het is ons gelukt!
Bang voor terugval
In het ziekenhuis heb ik veel vrouwen ontmoet die na hun bevalling tuberculose hadden ontwikkeld. (Je kunt besmet raken met tuberculose zonder ziek te worden. Als je weerstand lager is, zoals bij zwangere vrouwen, kun je de ziekte ontwikkelen.) Andrey en ik willen kinderen, dus voor mij was deelname aan het onderzoek een investering in onze eigen toekomst. Ik ben namelijk bang dat de ziekte ooit weer terug kan komen. Dus als onze deelname helpt bij het vinden van een kortere behandeling, zou dat geweldig zijn. Het klinkt misschien raar, maar ik voel me prettiger bij de gedachte dat er een kortere behandeling bestaat zonder pijnlijke injecties. Voor het geval ik in de toekomst opnieuw moet worden behandeld.
Een nieuw perspectief
Deze ervaring heeft onze kijk op het leven veranderd. Ik ben verstandiger gaan leven. Sommige collega's van mij zeggen dat ik een ander mens ben geworden. We zijn allebei gestopt met roken en Andrey denkt erover om een andere baan te zoeken. Hij werkt bij een werkplaats waar auto’s worden gespoten. Dat is niet goed voor zijn longen. We zijn gaan waarderen wat we hebben. Als er iets misgaat, denken we: het maakt niet uit, we zijn tenminste gezond.
Behandeling van tuberculose
Tuberculose is te behandelen met een combinatie van verschillende antibiotica. Als de bacterie resistent is tegen de antibiotica, spreken we van multiresistente tuberculose (MDR-TB). Een behandeling is extreem zwaar, erg duur en kan wel 2 jaar duren met tot 20 pillen per dag en maandenlang dagelijkse pijnlijke injecties. Daarom proberen wij een kortere en minder zware behandeling te ontwikkelen van 6 maanden. Dat doen wij met een klinisch onderzoeksproject met de naam TB-PRACTECAL.
Artsen zonder Grenzen en tuberculose
Onze teams behandelen in 30 landen wereldwijd mensen voor tuberculose. In 2019 hebben wij 18.800 mensen gestart op een kuur voor tuberculose en 2.000 voor resistente tuberculose. Hiermee zijn we een van de grootste non-gouvernementele (niet aan een overheid verbonden) behandelaars voor resistente tbc. Wij voeren op dit moment twee klinische onderzoeken naar kortere kuren voor resistente tuberculose uit: TB-PRACTECAL (in Oezbekistan, Wit-Rusland en Zuid-Afrika) en endTB.