Dahlila

Diala Ghassan

communicatieadviseur

Diala Ghassan werkt als communicatieadviseur

Hoe is de situatie in Raqqa op dit moment?

Het einde van de strijd om Raqqa betekent niet dat de oorlog in dit deel van Syrië voorbij is of dat mensen niet langer te lijden hebben onder de situatie. In Raqqa blijft het extreem gevaarlijk. Dit komt omdat de grond nog vol zit met landmijnen en andere explosieven. Het opruimen van mijnen en explosieven is pure noodzaak voordat er hulp geboden kan worden. Wij werken daarom alleen buiten Raqqa, nog niet in de stad.

legertank syrie
Straatbeeld in Raqqa, Syrië. Ondanks dat de strijd met IS is gestreden, is het nog niet veilig in de stad. © Chris Huby/LE PICTORIUM

Op welke manieren bieden wij hulp?

Mensen die zijn gevlucht, kunnen terecht in de kampen buiten Raqqa. Artsen zonder Grenzen heeft hier medische posten. Net buiten de stad rijden we met 8 ambulances om spoedeisende hulp aan gewonden of ernstig zieken te bieden. We brengen ze naar de ziekenhuizen die we ondersteunen in de steden Kobane, Menbij of Tal Abyad. Artsen zonder Grenzen ondersteunt de ziekenhuizen bij het uitvoeren van traumahulp en chirurgische ingrepen.

Een ander team vaccineert de mensen in de kampen om een uitbraak van ziektes als mazelen en polio te voorkomen. Kinderen worden ook gecontroleerd of zij de juiste vaccinaties hebben gehad.

Kun je iets vertellen over de mensen die jullie behandelen?

We zien veel mensen uit de steden Raqqa en Deir el Zour. Zij zijn oververmoeid, hongerig, dorstig en erg angstig over hun toekomst. Hun behoefte aan allerlei soorten hulp - kleding, voedsel, water, onderdak en medische zorg - is groot. De laatste maanden verplaatste de strijd zich steeds meer naar de dichtstbevolkte wijken in Raqqa. Ons team in het Tal Abyad ziekenhuis zag dit terug in het aantal patiënten met schotwonden en trauma’s veroorzaakt door landmijnen en explosieven. Op sommige dagen werden zo’n 20 patiënten binnengebracht met dit soort verwondingen. Anderen raakten gewond door instortende gebouwen bij de luchtaanvallen.

Onder welke omstandigheden zijn de mensen gevlucht uit Raqqa?

Inwoners van Raqqa stonden voor een onmogelijke keuze tussen blijven of vluchten, want ze moesten dwars door de frontlinies en mijnenvelden heen om hun stad te verlaten. Een keuze vol met moeilijkheden, want IS verbood de inwoners weg te gaan. Deden zij dat toch? Dan volgde een keiharde afstraffing of moesten zij hoge geldbedragen betalen in ruil voor doorgang.

Uiteindelijk besloten veel mensen Raqqa te verlaten toen het offensief te dichtbij kwam. Dit was angstaanjagend. In de laatste week van de strijd sloten de coalitiestrijders een evacuatie-overeenkomst met IS. Ongeveer 3.000 mensen zijn toen door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) naar de kampen buiten Raqqa in veiligheid gebracht. We hebben gehoord dat het merendeel terecht is gekomen in het Ain Issa camp. Hier runnen wij een medische post. We zagen voornamelijk vrouwen, kinderen, een paar oudere mannen en enkele jonge gewonde mannen met schotwonden of geamputeerde ledematen. In het kamp vindt verdere veiligheidsscreening plaats. Wat dit precies inhoudt en hoe lang dat duurt, weten we niet. Ook niet hoe lang de mensen in deze kampen vastgehouden zullen worden voordat ze naar huis of andere veiligere gebieden kunnen gaan.

opruimen landmijnen
Een vluchteling uit Raqqa in onze kliniek in vluchtelingenkamp Aïn Issa, in het noorden van Syrië. © Chris Huby/LE PICTORIUM

Wat kunnen hulporganisaties op dit moment doen?

Hulporganisaties moeten zich op allerlei mogelijke manieren inzetten om zinvolle en onpartijdige hulp te bieden aan de mensen die door het conflict getroffen zijn. Maar allereerst moeten de mijnen en explosieven in Raqqa geruimd worden, want nu is het nog te gevaarlijk om in de stad zelf te werken. Pas dan kunnen de mensen veilig terugkeren en hulporganisaties hun werk doen.