Pushbacks op de Middellandse Zee
Onze teams zien dat steeds meer boten worden onderschept door de Libische kustwacht. Zonder de kans te krijgen asiel aan te vragen, worden mensen hardhandig teruggestuurd naar Libië. Daar worden ze opgesloten in overvolle en grimmige detentiecentra. Europese lidstaten betalen de Libische kustwacht om mensen buiten te houden. Deze pushbacks zijn een schending van de mensenrechten.
Mensen hebben soms jaren geen toegang tot medische zorg gehadAyla Emmink
Medische zorg aan boord
Sommige mensen weten de detentiecentra te ontvluchten en wagen opnieuw de gevaarlijke oversteek naar Europa. We spreken mensen die meerdere keren zijn opgepakt en opgesloten door de Libische kustwacht. ‘Als arts kan ik zeggen dat de zorg aan boord van de Geo Barents steeds belangrijker is geworden. Mensen hebben soms jaren geen toegang tot medische zorg gehad,’ vertelt Ayla. ‘We maken hun wonden schoon, behandelen hun kwalen, maar net zo belangrijk: we leren de overlevenden kennen en luisteren naar hun verhalen. Ik wil dat hun verhalen worden gehoord. Er moet een oplossing komen voor deze mensonwaardige situatie.’
Noodhulp op zee
In 2015 zijn onze teams begonnen met medische noodhulp op de Middellandse Zee. We vinden dat niemand aan de verdrinkingsdood overgelaten mag worden. ‘Of teruggebracht worden naar de verschrikkingen waarvoor ze zijn gevlucht,’ zegt Ayla.
Terugkijken bijeenkomst: Europa, pushbacks en grenzeloos geweld
Aan de Europese grenzen wordt structureel geweld toegepast tegen mensen op de vlucht. Het hardhandig tegenhouden, verdrijven of terugduwen van mannen, vrouwen en kinderen gebeurt zowel op land als op zee. Onze teams bieden medische hulp in grensgebieden en zien de fysieke en mentale gevolgen van gewelddadige pushbacks. Is er een verandering op komst nu Europa met open armen mensen uit Oekraïne verwelkomt? Of stopt de Europese openhartigheid aan de buitengrenzen van ons continent? Dit hebben we besproken met experts uit de politiek en journalistiek in De Balie, Amsterdam. Bekijk de bijeenkomst nu terug.