Met als doel: de internationale gemeenschap op te roepen er ook hulp te bieden. Karline vertelt.
500.000 vluchtelingen
Ik ben net terug van een bezoek aan de Rohingya vluchtelingenkampen in Bangladesh. De Bengalese overheid verwelkomde in een bestek van 3 weken 500.000 vluchtelingen die systematisch, op hen gericht geweld in Myanmar ontvluchtten. Een voorbeeld voor de rest van de wereld.

Brandende dorpen in de verte
Elke dag komen er duizenden mensen aan. Soms 30.000 op één dag. Uitgeput, gewond, getraumatiseerd. In de verte zie je brandende dorpen. Het regent elke dag. Met als gevolg overstromingen en dikke modder. Op sommige plekken staat het water kniehoog. Water vermengd met ontlasting loopt langs de heuvels omlaag. Uit die poelen onderaan halen mensen water om te wassen, koken en drinken. De situatie in het kamp is onmenselijk en een bedreiging voor hun gezondheid.


Klinieken opzetten
Terwijl we ziekenhuizen bouwen, startten onze hulpverleners alvast in geïmproviseerde klinieken. In feite open ruimtes met een groot afdak en een bord. Onze klinieken zetten we midden in de kampen op zodat we dichtbij de mensen zijn. Maar er zijn geen wegen. De bevoorrading is dus best een uitdaging. Te voet, over smalle bamboe bruggen in kolonne met de spullen op je hoofd en schouders lopen dus.

Tetanus overleefd
In ons ziekenhuis in Kutupalong zagen we een meisje, 10 jaar oud. Ze was al 3 weken opgenomen en overleefde een tetanusinfectie. Dat kan je wel een wonder noemen, want 9 op de 10 kinderen overlijden als ze tetanus hebben. In de rest van de wereld is tetanus min of meer totaal uitgebannen. Maar in Myanmar hebben Rohingya’s praktisch geen toegang tot medische zorg, laat staan een inenting. Wat me wel zorgen baart: als zij 10 jaar oud is, zoals haar vader zegt, betekent het dat ze een ernstige groeistoornis heeft, volgens de artsen zou dat een gevolg kunnen zijn van chronisch voedseltekort.

Granaten, machetes
In de eerste 3 weken, toen de stroom vluchtelingen op zijn piek was, behandelden we vele gewonden. Hun verhalen zijn gruwelijk. Nietsontziend geweld, gericht op burgers. Sommige mensen hadden wonden van granaten en mijnen, anderen met kogelwonden in de rug wat erop wijst dat ze aan het wegrennen waren toen ze werden beschoten. Anderen hebben machetewonden in hun nek en dijen.


Schoon water en noodwc’s
Ons water-en-sanitatieteam rockt! Ze doen geweldig werk. Ze hebben 200 noodwc’s gebouwd, ze pompen 100 kubieke meters aan schoon water per dag, ze hebben 40 handpompen geïnstalleerd en een watertrucksysteem opgezet. Het is niet eenvoudig zonder wegen, het grondwaterniveau is extreem hoog en er is nauwelijks ergens ruimte voor de wc’s.



Onze medewerkers uit Myanmar
Ik had een bijzondere ontmoeting met 4 van 58 van onze voormalige medewerkers in Myanmar die ook voor het geweld zijn gevlucht. Ze werken nu als vrijwilligers voor ons in Bangladesh. Een aantal van hen werken al 17 jaar voor Artsen zonder Grenzen! Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe hun leven in Rakhine-staat moet zijn geweest, en hoe het nu voor hun moet zijn om in deze gigantische modderige vluchtelingenkampen te verblijven.

Dagelijkse realiteit
We hebben 3 uur gelopen door de modder. Ik was moe, Joanne was moe. Ik denk aan hoe het moet zijn voor de mensen hier die toch al uitgeput en verzwakt zijn voor wie dit de dagelijkse realiteit is. En vooral de vele bejaarde vluchtelingen die hier ook moeten zien te overleven.


Oktober 2017