Ernstig gewond na aanval
Mohammed is 27 jaar en hij kan zijn pasgeboren baby nog niet zelf dragen. Vorig jaar werd zijn auto aangevallen door de Islamitische Staat, op de grens van Irak en Jordanië. Hij brak daarbij allebei zijn benen en in één been heeft hij nu een ernstige zenuwbeschadiging.
‘Ik dacht dat ik dood ging’
‘Ik had geluk, ik heb nog een goed been over,’ zegt hij. Vier van zijn vrienden stierven bij de aanval. Mohammed wist te ontsnappen en zich te verstoppen. ‘Ze staken onze auto in brand. Op mijn telefoon zette ik mijn gps aan en ik nam een bericht op voor mijn familie. Ik dacht dat ik dood ging.’
Na twee maanden weer lopen met rollator
Meer dan jaar kwam Mohammed in diverse ziekenhuizen in Irak. Na twee heftige operaties kreeg hij postoperatieve revalidatiezorg in het centrum van Artsen zonder Grenzen in Bagdad. Mohammed krijgt fysiotherapie, pijnbestrijding en psychologische hulp. Na twee maanden behandeling kan Mohammed nu lopen met een rollator. Hij heeft waarschijnlijk nog een operatie nodig om de zenuwschade te herstellen.
Gewond na bomexplosie
Ook Majid raakte gewond in de oorlog. Hij was onderweg naar de begrafenis van zijn tante in Maradi, een stad 100 kilometer ten westen van Bagdad, toen zijn auto getroffen werd door een bermbom. ‘Na de explosie raakte ik niet buiten bewustzijn. Ik zag mijn gewonde been en wist dat ik ernstig gewond was. De mensen om me heen probeerden het bloeden te stoppen door mijn been te verbinden met een sjaal. Ik werd overgebracht naar een ziekenhuis in Ramadi, maar de operatie was niet succesvol.’ Majid verloor zijn been.
‘Ik dacht echt dat ik het niet zou redden’
Na 58 dagen in het ziekenhuis, negen operaties en de amputatie, werd hij doorverwezen naar ons revalidatiecentrum. Daar kreeg hij onder andere begeleiding van een fysiotherapeut. ‘Mijn omgeving zei dat ik nooit meer zou kunnen lopen en dat ik een hopeloos geval was. De oefeningen waren in het begin erg pijnlijk, maar al na een week ging het wat beter en kon ik weer zelfstandig eten. Ik voel een grote verandering sinds ik hier ben gekomen. Ik dacht echt dat ik het niet zou redden.’
Patiënten uit heel Irak
Het gezondheidscentrum is de enige plek in de regio van Bagdad die revalidatiezorg biedt aan oorlogsslachtoffers die gewond zijn geraakt door bommen of geweren. In Irak is er een groot gebrek aan revalidatiezorg. Sinds augustus 2017 werkt een team van 70 artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en psychologen in de kliniek.
Patiënten zoals Mohammed en Majid komen uit heel Irak naar ons centrum. Zij worden doorverwezen door medewerkers van Artsen zonder Grenzen die op zoek zijn naar patiënten die deze gespecialiseerde zorg nodig hebben.