Crowdmappen met MapSwipe
Dat kan met de app MapSwipe. Hierin vragen wij, en andere hulporganisaties, om jouw hulp om van satellietbeelden kaarten te kunnen maken. Want met alleen een foto heb je nog geen informatie over de afstanden, waar mensen wonen en hoe je bij die mensen kunt komen.
Hoe werkt dat? In de MapSwipe-app swipe je door satellietbeelden van crisisgebieden waar geen of geen actuele plattegrond van bestaat, of waar belangrijke informatie ontbreekt. Elke foto is in blokjes verdeeld. Per blokje kun je met een simpele tik aangeven of je huizen, wegen of iets anders ziet waar we naar op zoek zijn. Vervolgens telt het MapSwipe team jouw observaties, en die van anderen, bij elkaar op. In feite “crowdmap” je dus! Vervolgens gaan mensen tijdens “Missing Maps” mapathons met de relevante blokjes satellietfoto aan de slag. En brengen zij nauwkeurig de huizen en wegen in kaart.
Waar en wanneer zetten we de MapSwipe app in?
Een voorbeeld: Haïti. Seksueel geweld is hier een groot probleem, vooral in de overvolle hoofdstad Port-au-Prince. Vooral jonge vrouwen en meisjes zijn het slachtoffer. Om hen beter te kunnen helpen, onderzoeken wij in zo’n geval eerst de plaatselijke situatie. Dat doen we door een steekproef: we kiezen een aantal adressen uit om te bezoeken. Van Port-au-Prince waren er echter alleen verouderde kaarten.
Binnen 5 dagen een actuele kaart
Maar, er waren wél actuele satellietbeelden van Port-au-Prince. Dus hebben we deze satellietfoto’s op MapSwipe gezet en om hulp gevraagd. Binnen 5 dagen hadden 186 MapSwipers zo’n 1000 km² in kaart gebracht. Tijdens een mapathon is met al deze data een nauwkeurige plattegrond gemaakt. Ons team in Haïti heeft deze kaart ter plaatse gecontroleerd. Vervolgens selecteerde speciale software willekeurige adressen voor de steekproef.
Van kaart naar concrete hulp
Met deze kersverse kaart in de hand is ons team 3 maanden bij deze adressen langsgegaan. Met vragen als: Wat weet je van seksueel geweld, wat vind je ervan? Weet je waar slachtoffers terechtkunnen voor hulp? En die uitkomsten hebben voor ons team de basis gevormd van de aanpak van onze hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Die hulp geven wij vanuit een speciale kliniek in de wijk Delmas 33 aan de buitenrand van hoofdstad Port-au-Prince. ‘Pran Men’m’, de naam van de kliniek, betekent ‘neem mijn hand’ in het Creools. Het gaat om medische hulp en om voorlichting. En we gebruiken ons onderzoek om met de Haïtiaanse gezondheidsautoriteiten en andere organisaties ervoor te zorgen dat slachtoffers van verkrachting weten naar wie en waar ze kunnen komen voor hulp, en dat ook kunnen of durven.
Wil je ons aan actuele kaarten helpen?
Zit je soms je in de trein of gewoon thuis op de bank te vervelen? Wacht niet langer en zet je verloren tijd om in iets positiefs. Download de MapSwipe app en begin gelijk met swipen. En wil jij ons helpen door kaarten te maken? Houd dan onze mapathon eventpagina in de gaten. Alvast onze dank!