Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.

Mary Gallagher

hulpverlener
Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.

Baby Abdullah

Behalve baby Abdullah, hij zag er erg ziek uit in zijn couveuse en had moeite met ademen. Toen hij naar adem hapte door de zuurstofslang, leek het alsof zijn borst onder zijn ribbenkast zou instorten. Hij was vier dagen oud, had ondergewicht en leed zichtbaar pijn. Zijn moeder vroeg dokter Anas naar Abdullah's toestand. Dat deed ze elke keer als hij voorbij liep. Ze had het hem vandaag al drie keer gevraagd. Anas glimlachte en zei: ‘Jij ziet net zo goed als ik dat hij er steeds beter uitziet.’ Als dit beter was, vroeg ik me af hoe Abdullah er de dag ervoor had uitgezien.

Hoge kosten vaccin

Ik heb ruim een jaar gewerkt aan de ‘A Fair Shot-campagne’ van Artsen zonder Grenzen. Een campagne om de prijs voor een longontstekingsvaccin naar beneden te krijgen. Maar dit was de eerste keer dat ik met mijn eigen ogen een baby met deze ziekte zag. En het was moeilijk om naar te kijken. Helemaal toen ik me realiseerde dat de jonge vrouw die naar de couveuse van Abdullah liep dezelfde vrouw was die ik eerder die ochtend huilend en uitgeput in de gang had gezien.

Veel kinderen met luchtweginfecties

De moeder van Abdullah is een 17-jarige vrouw, gevlucht uit Syrië. Toen ik vroeg of ze meer kinderen kende met een longontsteking, zei ze dat ze nog nooit van die ziekte had gehoord. Ze vertelde dat dit soort luchtweginfecties heel vaak voorkwamen bij kinderen. Haar oudste kind, inmiddels twee jaar oud, had hetzelfde meegemaakt. Antibiotica heeft hem weer op de been geholpen. Maar voor Abdullah zijn antibiotica geen optie. Daar is hij nog te jong voor.

Grootste doodsoorzaak jonge kinderen

Dat deze ziekte blijkbaar zo gewoon is hier, móet veranderen. Kinderen zoals Abdullah zijn zo kwetsbaar omdat het vaccin voor veel landen te duur is. Longontsteking is de grootste doodsoorzaak van kinderen onder de vijf jaar oud. Elk jaar sterven er bijna één miljoen kinderen aan deze ziekte. Dat gebeurt vooral veel in ‘middeninkomenslanden’ die niet arm genoeg zijn om in aanmerking te komen voor hulp en niet rijk genoeg om de torenhoge prijzen voor een vaccin te betalen.

Geen eerlijke prijs

Jordanië valt in die laatste categorie. De regering maakt zich hard voor eerlijke vaccinprijzen en een transparante markt. In het land zijn 99% van de kinderen gevaccineerd, zowel Jordaanse kinderen als kinderen van ouders die naar Jordanië gevlucht zijn. Maar het vaccin tegen longontsteking is simpelweg onbetaalbaar. De enige twee fabrikanten van het vaccin, Pfizer en GlaxoSmithKline (GSK), weigeren het land een eerlijke prijs te bieden.

Antibioticaresistentie bijkomend probleem

Het resultaat van deze hoge prijzen is dat wanneer kinderen in landen als Jordanië longontsteking krijgen, ze zullen blijven vertrouwen op antibiotica om beter te worden. Als ze überhaupt al toegang hebben tot medische zorg. Antibioticaresistentie ligt daarbij op de loer, een wereldwijd probleem. Daarom is het gebruik van antibiotica in een situatie als deze, waarbij een werkend vaccin gewoon voorhanden is, zeer onverantwoord.

Niet overlaten aan geluk

Abdullah is gelukkig volledig hersteld van zijn longontsteking. Dokter Anas heeft me verteld dat hij weer helemaal gezond is, goed eet en alweer uit het ziekenhuis is ontslagen. Abdullah had geluk. Maar het is absurd om de gezondheid van jonge kinderen aan geluk over te laten. We móeten eisen dat Pfizer en GSK hun vaccin betaalbaar maken voor landen als Jordanië.