Kleine medische posten dichtbij de mensen

‘Het gebied hier is enorm en bergachtig. Klinieken zitten heel ver bij elkaar vandaan. Eigenlijk zou er om de 5 kilometer een kliniek beschikbaar moeten zijn, maar dat is hier niet zo. Daarom hebben we kleine medische posten verspreid over het gebied opgezet. Mensen met chronische aandoeningen kunnen hier terecht voor de hulp die zij nodig hebben. Dit is een ideale oplossing, zeker nu in tijden van corona, want de mensen hoeven geen lange afstanden af te leggen waardoor hun gezondheid meer risico loopt. Om de verspreiding van het coronavirus aan te pakken, heeft de overheid het openbaar vervoer op veel plekken stilgelegd. Ook daarom zijn deze kleine posten dichtbij de mensen zo belangrijk’, vertelt onze hulpverlener Nelisiwe.

Het uitzicht vanuit het ziekenhuis. © Chris Allan
Hulpverlener Nelisiwe. © Chris Allan

Medicijnen op speciale ophaalplaatsen

Hier zie je onze apotheekassistent Khanyisile. Ze verpakt medicijnen voor mensen met chronische aandoeningen zoals een hoge bloeddruk of astma. Deze pakketten worden naar speciale ophaalplaatsen gebracht, in de buurt van waar onze patiënten wonen. Dat bespaart hen een lange reis en een mogelijk riskant bezoek aan een ziekenhuis.

Apotheekassistent Khanyisile verpakt medicatie. © Chris Allan
© Chris Allan

Ondersteunen van ziekenhuizen

In de provincie KwaZulu-Natal, helpen onze teams de ziekenhuizen. Dat doen ze door alle mensen die naar de kliniek willen, te screenen op corona. Dat gebeurt in speciale tenten naast de kliniek. Mogelijke COVID-19-patiënten worden doorverwezen naar een aparte tent om te worden getest. Zo houden we de kans op besmetting met corona in het ziekenhuis zo klein mogelijk. Voor zowel de patiënten als het zorgpersoneel.

Moeder komt met haar kindje bij de helpdesk voor een vraag. © Chris Allan
Coronahulp Artsen zonder Grenzen in Zuid-Afrika

Deze staan buiten de klinieken en triagepunten zodat iedereen om hulp kan vragen. Iedereen die binnenkomt wordt gescreend en mogelijke COVID-19-patiënten worden doorverwezen naar een aparte tent om een test te doen.

Wij hebben het ministerie van Volksgezondheid geholpen bij het opzetten van helpdesks. © Chris Allen

Corona-expertise

Die tenten zien er zo uit als op deze foto. Onderstaande screeningtent, door de hulpverleners ‘grieptent’ genoemd, wordt gerund door arts Helene en verpleegkundige Buhle.

In beeld: coronahulp in afgelegen gebieden Zuid-Afrika
De grieptent wordt gerund door Helene en Buhle. © Chris Allan

Arts Helene

Helene heeft de leiding over de 'grieptent'. ‘De mensen die bij ons komen krijgen bijvoorbeeld een coronatest, of ze krijgen medicijnen mee naar huis. Soms vragen we de mensen om thuis in quarantaine te gaan en ernstig zieke mensen verwijzen we naar het ziekenhuis. Op warme dagen wordt het bloedheet in deze tent, zeker met onze beschermende kleding aan. Maar het systeem werkt heel goed, daar gaat het om!’, vertelt Helene.

Arts Helene komt uit Tshwane en heeft in ons COVID-19 kliniek in Kaapstad gewerkt.© Chris Allan
Nu werkt ze in dit project waar haar corona-expertise. © Chris Allen
Coronahulp in Zuid-Afrika
© Chris Allen

Wie zit er verscholen achter dit masker?

Verpleegkundige Buhle! Hij heeft coronapatiënten verzorgd in onze speciale COVID-19-kliniek in Kaapstad. Nu verleent hij hulp in het lokale ziekenhuis in de provincie KwaZulu-Natal. Daar komt zijn corona-expertise goed van pas!

Genoeg ruimte

Om de nodige afstand te bewaken en de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken, houdt het team meetings in de buitenlucht. Daar is in dit gebied meer dan genoeg ruimte voor.

© Chris Allan
Het uitzicht vanuit het ziekenhuis. © Chris Allan
Coronahulp in Zuid-Afrika
© Chris Allen

Screening van patiënten

Ook hulpverlener Sabelo zorgt ervoor dat de patiënten die naar onze kliniek willen komen, worden gescreend. Hij checkt mensen op zowel COVID-19 als tuberculose. ‘De symptomen voor COVID-19 en tbc zijn vergelijkbaar. En als de persoon die de screening doet de subtiele verschillen niet begrijpt, bestaat de kans dat tbc-symptomen worden aangezien voor die van COVID-19. Het risico daarvan is dat mensen met tbc niet gediagnosticeerd worden’, legt hij uit. Sabelo werkt voor de lokale organisatie Shine, een partner waarmee we samenwerken in dit project.

In beeld: coronahulp in afgelegen gebieden Zuid-Afrika
© Chris Allan

Goed team

Op deze foto zie je de isolatieruimte bij het lokale ziekenhuis, mede opgezet door onze teams. Manager van de verpleegkundigen Magagula (links), houdt toezicht op alle corona-activiteiten van het ziekenhuis. Zikhali, manager gezondheid in het ziekenhuis, zorgt ervoor dat alle klinieken in de omgeving voorbereid zijn op de komst van het virus. Samen zijn ze een goed team!