Een terugblik: bekijk 21 projecten uit 2021
-
01 / 21
Onafgebroken zorg in Afghanistan
Sinds de machtsovername in Afghanistan, zijn veel ziekenhuizen en klinieken gesloten. In augustus zijn we als enige humanitaire hulporganisatie werkzaam in het land. Al gauw zien onze teams een toename in het aantal patiënten. Nog steeds zijn er 'meer patiënten dan bedden,' vertelt hoofdverpleegkundige Julie vanuit Herat. Ondanks de uitdagingen, zijn we 'volledig gecommitteerd aan de bevolking.'
-
02 / 21
Overstromingen Zuid-Soedan
Zuid-Soedan is getroffen door de ergste overstromingen in 80 jaar. Honderdduizenden mensen geen huis meer. Het stilstaande water is een broedplaats voor de malariamug. Tot nu toe hebben we al meer dan 25.000 kinderen met malaria behandeld. Het is de belangrijkste doodsoorzaak in het land. Om de ziekte te voorkomen, zijn onze teams een programma gestart: seizoensgebonden malariapreventie.
-
03 / 21
Eerlijke verdeling vaccinaties
Vaccins redden levens en zijn nodig om de pandemie te stoppen. 93% van de Nederlanders vindt dat er meer COVID-19 vaccins naar lage inkomenslanden moeten gaan en dat deze wereldwijd eerlijker moeten worden verdeeld. 'Het wordt tijd dat we deze crisis gezamenlijk aanpakken,' zegt adjunct-directeur Judith Sargentini. 'En dat begint met het eerlijk verdelen van vaccins en het open delen van kennis ervan.'
-
04 / 21
Hulp na aardbeving Haïti
Na de aardbeving in Haïti hebben we 90 ton hulpgoederen verstuurd. Onze teams versterken ziekenhuizen en verlenen medische hulp vanuit mobiele klinieken. Ook bieden we nazorg: het is van groot belang om patiënten met botbreuken te blijven monitoren. Nu een brandstoftekort en geweld tussen gewapende groepen de gezondheidszorg bedreigt, draaien we shifts van 24 uur.
-
05 / 21
Medische en psychische zorg op Samos
In september is een nieuw vluchtelingenkamp geopend op het eiland Samos in Griekenland. Het kamp bestaat uit zeecontainers, is omheind met prikkeldraad en voorzien van een geavanceerd bewakingssysteem. ‘De opening van dit gevangeniskamp symboliseert een einde aan de zin van het leven voor vele vluchtelingen,’ zeggen onze psychologen op het eiland. Onze teams bieden medische en psychische zorg.
-
06 / 21
Cholera bestrijden in Nigeria
Momenteel grijpt cholera om zich heen in Nigeria. Het is de grootste uitbraak in 10 jaar tijd. Meer dan 90.000 mensen zijn besmet geraakt. Jarenlange conflicten in Nigeria hebben gezorgd voor een gebrek aan sanitaire voorzieningen en schoon drinkwater: belangrijke oorzaken voor de verspreiding van de ziekte. Onze teams bieden medische zorg en geven voorlichting.
-
07 / 21
Hulp voor de Rohinya
Bijna 1 miljoen Rohingya zitten al jarenlang vast in vluchtelingenkampen in Bangladesh. Veel van hen praten niet meer over hun trauma’s van de vlucht, maar vertellen over de slechte situatie in de kampen. 'Het veroorzaakt stress en depressieve klachten,' vertelt projectcoördinator Sandra. Onze teams bieden dagelijks medische en psychologische hulp in verschillende ziekenhuizen en hulpposten verspreid over de kampen. In maart brak er een grote brand uit in het Kutupalong vluchtelingenkamp in Cox's Bazar, Bangladesh.
-
08 / 21
Zorg voor slachtoffers seksueel geweld CAR
In de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is bijna een derde van de totale bevolking op de vlucht geslagen nu het conflict tussen regeringstroepen en de gewapende oppositie escaleert. In de steden zien onze teams een toename van het aantal patiënten. In afgelegen gebieden zijn mensen bang de deur uit te gaan. Daar hebben we extra noodprojecten gelanceerd.
-
09 / 21
Reddingswerk op de Middellandse Zee
Ons reddingsschip de Geo Barents heeft tussen 10 en 12 juni 410 mensen gered. Na afronding van de reddingsoperatie is het schip voor 24 dagen aan de ketting gelegd om onduidelijke redenen. Na een 4 uur durende herinspectie is het schip vrijgegeven. In totaal hebben onze teams aan boord van de Geo Barents tot nu toe 732 mensen gered. Nog steeds gaan er mensenlevens verloren in de Middellandse Zee. Daarom blijven wij ons reddingswerk uitvoeren.
-
10 / 21
Seksueel geweld erkennen als noodsituatie
In DR Congo is seksueel geweld een enorm probleem. De impact op het leven van de slachtoffers is enorm. Overlevenden worden vaak verstoten. Ook hebben zij weinig tot geen toegang tot de juiste zorg. Het is absoluut nodig dat de Congolese autoriteiten seksueel geweld op de agenda zetten en erkennen als noodsituatie. Alleen al het afgelopen jaar hebben we 10.810 slachtoffers van seksueel geweld geholpen.
-
11 / 21
Zorg voor kinderen met overvoeding in Jemen
In Jemen zien onze teams een grote toename van ernstige ondervoeding bij kinderen. Intussen is 1 op de 3 kinderen jonger dan 6 maanden. Het enorme aantal kinderen met ondervoeding komt niet alleen door de jarenlange oorlog. Onze teams dringen er bij de betrokken partijen op aan dat ze werk moeten maken van basiszorg, infrastructuur en economie.
-
12 / 21
Nieuwe kraamafdeling Sierra Leone
In Sierra Leone loopt 1 op de 8 vrouwen het risico te sterven tijdens de zwangerschap of bevalling. Ook het aantal baby's dat voor het eerste levensjaar komt te overlijden is erg hoog. Om medische zorg beter toegankelijk te maken voor zowel vrouwen als kinderen, hebben we een nieuwe kraamafdeling geopend in ons Hangha-ziekenhuis in Kenema.
-
13 / 21
Schoon drinkwater in Syrië
In het noordwesten van Syrië is een ernstig tekort aan drinkwater. Ruim 3 miljoen mensen merken de gevolgen. Veel van hen wonen in vluchtelingenkampen, waar de hygiënische omstandigheden al niet best zijn. Om de kans op verspreiding van ziektes te voorkomen, voorzien onze teams de kampen van drinkwater. Daarnaast bouwen we waterputten en ontwikkelen we een goed waternetwerk in ongeveer 90 kampen.
-
14 / 21
Nieuwe kuur resistente tuberculose
We hebben een nieuwe kuur tegen resistente tuberculose ontwikkeld. Onze nieuwe kuur is door een onafhankelijke adviesraad beter beoordeeld dan de huidige standaardkuur. De nieuwe kuur biedt een grotere overlevingskans, is korter en veel beter te verdragen. En dat houdt in: minder bijwerkingen, veel minder pillen om te slikken en géén zeer pijnlijke injecties.
-
15 / 21
Medische en psychologische hulp bij migratieroute
In Zuid-Amerika brengt de coronapandemie vele landen in een economische crisis. Noodgedwongen vertrekken duizenden mensen naar de Verenigde Staten. Er is maar één route over land: dwars door de Darién. Wie de levensgevaarlijke tocht overleeft, is mentaal en fysiek gehavend. Onze teams hebben tot nu toe meer dan 14.000 mensen voorzien van medische en psychologische hulp.
-
16 / 21
Aandacht voor een vergeten crisis
Noma moet erkend worden als een levensgevaarlijke ziekte. Onze teams voeren campagne om de kinderziekte toe te voegen aan de meest onderbelichte tropische ziektes. Noma is een infectieziekte die het gezicht aantast. Zonder behandeling sterft 9 van de 10 kinderen in minder dan 2 weken. Het doel van onze campagne is om noma uit de wereld te helpen vóór 2030.
-
17 / 21
Medische zorg voor vluchtelingen en migranten
Sinds februari heeft de Libische kustwacht haar acties om migranten en vluchtelingen tegen te houden flink opgevoerd. Mannen, vrouwen en kinderen worden tegen hun wil vastgehouden in detentiecentra. Onze teams bieden hen medische zorg, maar in juni leggen we ons werk tijdelijk neer. De situatie is dan onhoudbaar. Eind september hervatten we de werkzaamheden. Er is ons beloofd dat er geen geweld meer wordt gebruikt tegen de migranten en vluchtelingen.
-
18 / 21
Vaccineren tegen COVID-19
In april hebben onze mobiele teams 1.873 mensen ingeënt in verpleeghuizen in Libanon. Het is de eerste keer dat we betrokken zijn bij een vaccinatiecampagne rond corona, en zelf mensen vaccineren. Door de verschillende crises in het land staat de toch al beperkte gezondheidszorg onder grote druk. Daarom is vaccineren hier van groot belang in de strijd tegen de pandemie.
-
19 / 21
Coronapatiënten behandelen in de Amazone
Brazilië is hard getroffen door het coronavirus. Het hele land kampt met een tekort aan zuurstof. In Manaus, hoofdstad van het Amazonegebied, liggen alle bedden van de intensivecareafdelingen vol in februari. Onze teams helpen op alle mogelijke manieren. Zo hebben we onze behandelcapaciteit in de ziekenhuizen uitgebreid. En bieden we medische zorg vanaf een bootkliniek.
-
20 / 21
Voorlichting over het coronavirus
Het geven van voorlichting is een belangrijk wapen in de strijd tegen het coronavirus. Zo gaan onze teams in Colombia de straat op om mensen te informeren over het virus. In Jemen zetten we misvattingen over het coronavirus recht. We zien dat nepnieuws, vooroordelen en een gebrek aan informatie ervoor zorgen dat coronapatiënten te laat hulp zoeken. Essentieel daarbij is om een vertrouwensband op te bouwen.
-
21 / 21
Voedselhulp in Madagaskar
Het zuiden van Madagaskar is getroffen door een acute voedselcrisis. Na jaren van opeenvolgende droogte brengt de oogst niet genoeg meer op om iedereen te voeden. Gezinnen hebben nauwelijks voedsel en duizenden kinderen zijn ondervoed. Ondervoeding vergroot weer het risico op ziekten als malaria, diarree en luchtweginfecties. Sinds maart bieden onze teams medische hulp via mobiele klinieken.
Meer zien van ons werk in 2021?
-
Afghanistan: dit bereiken onze teams in 1 maand
Nieuws | Afghanistan -
Aardbeving Haïti: onze hulp tot nu toe
Nieuws | Vrijdag 27 aug. 2021 | Nieuws | Haïti -
Corona: wat hebben we tot nu toe samen bereikt?
Nieuws | Woensdag 16 sep. 2020 -
Overstromingen Zuid-Soedan: honderdduizenden zonder huis (1/3)
Nieuws | Zuid-Soedan