1. Hulp aan de frontlinie

In 2023 gaat de oorlog in Oekraïne onverminderd door. Zieken en oorlogsgewonden bieden we hulp vanuit mobiele klinieken door het hele land. Met onze medische trein blijven we patiënten evacueren naar veiliger gebied. Ook op andere plekken waar mensen worden getroffen door conflict, komen we in actie. Zoals in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar geweld al tien jaar levens verwoest. En in Soedan, waar het conflict volledig escaleert in april. In de hoofdstad Khartoem vangen we oorlogsgewonden op met spoedeisende hulp. In buurland Tsjaad verzorgen we Soedanese gewonden en zieken in een opblaasbaar noodhospitaal.

Medische trein Artsen zonder Grenzen

Dit is een van de 150 patiënten die geëvacueerd zijn uit Kherson nadat het ziekenhuis waar ze verbleven, gebombardeerd werd. De patiënten zijn overgebracht naar andere ziekenhuizen in het land. © Verity Kowal/MSF

Verpleegkundige Halyna Milovus controleert de bloeddruk van een patiënt in de medische trein.
In Soedan is medische noodhulp hard nodig. We zijn vastberaden om mensen hulp te blijven bieden, en doen er alles aan om dit mogelijk te maken.

2. Noodhulp in Gaza

In Gaza voltrekt zich een humanitaire crisis: het aanhoudende conflict is uitgelopen op een nachtmerrie. Veel mensen zijn zwaargewond en hebben dringend medische zorg nodig. Onze teams in Gaza blijven bij hun patiënten en bieden hulp. Ook blijven we oproepen tot een staakt-het -vuren. Het aanhoudende geweld maakt het zo goed als onmogelijk om de mensen te bereiken die medische zorg nodig hebben. Een onacceptabele situatie.

Abdalla Salem is een psycholoog in het Al Aqsa-ziekenhuis in Gaza. Razan Samer Shabet, het meisje, verloor haar hele familie bij de bombardementen.
Dr. Sohaib Safi en verpleegkundige Katrien Claeys in het Al Aqsa ziekenhuis in Gaza. © Mohammed ABED

3. In actie na aardbevingen Syrië en Turkije

In februari worden de inwoners van Syrië en Turkije getroffen door verwoestende aardbevingen. Omdat we al in Syrië werken, komen we onmiddellijk in actie. We ondersteunen ziekenhuizen en reizen met mobiele klinieken naar de mensen toe om zorg te verlenen. In Turkije delen we hulpkits uit aan getroffenen. Met psychologische sessies helpen we slachtoffers omgaan met hun trauma.

Noodhulpgoederen worden uitgedeeld aan ontheemde families in Syrië. © Omar Haj Kadour
Teams bieden hulp in een mobiele kliniek aan de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië. © Omar Haj Kadour

4. Zorg voor choleraslachtoffers

Sinds 2022 neemt het aantal cholerapatiënten schrikbarend snel toe. Cholera duikt zelfs op in landen waar het jarenlang niet meer voorkwam en maakt veel slachtoffers. Dat terwijl de ziekte helemaal niet dodelijk hoeft te zijn. Gesteund door onze donateurs zetten we razendsnel choleraklinieken op. Bijvoorbeeld in de Democratische Republiek Congo, waar we in de zomer zo'n 1.500 patiënten behandelen.

Luchtfoto van het Bulengo-kamp aan de rand van de stad Goma, Noord-Kivu in de DR Congo. © Michel Lunanga/MSF
De waterzuiveringsinstallatie heeft de capaciteit om twee miljoen liter water per dag te zuiveren en te distribueren aan de mensen in het kamp.

5. Miljoen kinderen gevaccineerd tegen mazelen

Mazelen is een van de besmettelijkste ziektes ter wereld. In Tsjaad is mazelen zelfs doodsoorzaak nummer één onder kinderen. Daarom starten onze teams een grootschalige vaccinatiecampagne. Met succes: in elf dagen tijd krijgt bijna een miljoen kinderen een vaccin toegediend.

Sha’awa Isma'il wast kleding met haar zoon Hafizu op haar rug. Haar kinderen liggen in het ziekenhuis en worden behandeld voor mazelen. © Abba Adamu
In N'Djamena, Tsjaad worden zowel mazelenvaccinaties als tetanusvaccinaties toegediend. © Johnny Vianney Bissakonou/MSF

6. Alles op alles na natuurrampen

Aardbevingen in Marokko en Afghanistan. Overstromingen in Libië, de Democratische Republiek Congo. Cyclonen van Myanmar tot Madagaskar. Het afgelopen jaar zijn ontzettend veel mensen getroffen door natuur- en klimaatrampen. Onze teams zijn ter plaatse. Gewonden krijgen medische zorg in medische tenten die we dicht bij het rampgebied opzetten. Daarnaast zorgen we dat mensen kunnen beschikken over schoon water om de uitbraak van ziektes als cholera te voorkomen.

Na de derde aardbeving in Afghanistan zoeken mensen medische hulp in en rondom het regionaal ziekenhuis van Herat. © Paul Odongo/MSF
Psychologen bieden psychologische steun aan een groep kinderen die is getroffen door de aardbevingen in Turkije. © Mariana Abdalla/MSF

7. Steun voor Afghanen gaat door

Voor de bewoners van het platteland van Afghanistan is medische zorg verre van vanzelfsprekend. In de afgelegen provincie Bamyan openen we daarom acht klinieken, speciaal voor vrouwen en kinderen. Onze teams in Afghanistan maken zich grote zorgen: door beperkingen opgelegd door de taliban is het voor vrouwen veel moeilijker om naar een ziekenhuis te gaan. Niet alleen als patiënt, maar ook als verzorger of humanitair hulpverlener.

Een verloskundige onderzoekt Khadija, die koorts heeft als gevolg van longontsteking. Ze wordt geholpen in de door onze teams ondersteunde kliniek.
Patiënt Afghanistan

De negentienjarige Naqiba beviel van haar tweede kind in onze kliniek. ‘Toen mijn eerste zoon werd geboren, moest mijn schoonmoeder ongeveer 65 euro betalen om naar het provinciale ziekenhuis van Bamyan te kunnen reizen. Nu krijgen we eindelijk kosteloos zorg dichterbij huis.’ © Nava Jamshidi

De negentienjarige Naqiba beviel van haar tweede kind in onze kliniek. 'Nu krijgen we eindelijk kosteloos zorg dichterbij huis.’

8. De allerkleinsten weer op de been

Van Jemen tot Niger: in veel landen zien we elke dag de schrijnende gevolgen van gigantische ondervoedingscrises. Vooral kinderen zijn zwaar ondervoed en vaak vel over been. Tussen januari en mei verlenen we zorg aan 10.200 kinderen die ernstig ondervoed zijn in Nigeria. Nog eens 51.000 kinderen worden hier opgenomen in onze voedingsprogramma's.

Paulina haar dochter Rosa werd opgenomen met ernstige ondervoeding. ’Ze is nu veel beter en dat maakt me blij,’ vertelt Paulina. © Mariana Abdalla/MSF
Een verpleegkundige voedt Negina, tien maanden oud. Ze lijdt aan ondervoeding en ligt al een week op de intensive care.

9. Zorg voor mensen op de vlucht

In 2023 moeten ongekend veel mensen halsoverkop huis en haard verlaten. Op de vlucht voor oorlog en conflict, honger en natuur- en klimaatrampen moeten ze zien te overleven in schrijnende omstandigheden. Dankzij onze donateurs bieden we medische hulp op zee en in vluchtelingenkampen, bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen. Vaak hebben zij hoogzwanger een loodzware reis gemaakt en geen enkele medische begeleiding gekregen.

Ons reddingteam heeft mensen van een bood in nood gered. We hebben de 602 overlevenden, waaronder 11 vrouwen en 151 kinderen, aan boord gebracht.
Dorpsbewoners dragen noodhulpgoederen om terug te keren naar hun huizen in een dorp nabij Sanghar, provincie Sindh, Pakistan. © Asim Hafeez voor MSF

10. Malaria voorkomen en behandelen

Door overstromingen staan veel gebieden lang onder water, zoals in Zuid-Soedan. Het stilstaande water is de ideale broedplaats voor de malariamug. Een zorgelijke ontwikkeling, want de toegang tot zorg is beperkt en de behandeling van malaria is voor velen onbetaalbaar. Onze teams zetten daarom in op preventie. We delen klamboes uit, bespuiten woningen met insecticiden en geven voorlichting.

Een woning wordt bespoten met insecticiden in Angumu, Ituri, de DR Congo. © Michel Lunanga
Een hulpverlener draagt een doos met medicijnen door het moeras in Zuid-Soedan om mensen in afgelegen gebieden bereiken. © Isaac Buay
Vul een pakket dat levens redt

Het mooiste dat je kunt geven dit jaar

Ongekend veel mensen zijn gevlucht voor rampen en oorlog. Zij hebben dringend zorg nodig. Jij kunt helpen. Geef een kerstpakket met medische noodhulpgoederen.

Vul een pakket dat levens redt