Verslag vanuit het veld: 10 verhalen van onze teams
-
01 / 10
‘Ik houd het vol in Jemen omdat ik mijn werk als arts kan beoefenen’
In Taiz, Jemen, loopt de frontlinie dwars door de stad. Wie zorg nodig heeft, moet urenlang lopen door een gevaarlijk berggebied om het ziekenhuis te bereiken. Onze teams zien dat zwangere vrouwen en kinderen vaak te laat en in kritieke toestand het ziekenhuis bereiken. Shroq Saeed vertelt over haar eigen ervaringen. Als arts en als moeder.
-
02 / 10
De detentie van migranten en vluchtelingen in Libië is 'verrot tot op het bot'
Onze teams bieden hulp aan vluchtelingen en migranten in detentiecentra in Libië. Met eigen ogen zien wij het smerige systeem waarin mannen, vrouwen en kinderen lukraak worden opgesloten, uitgebuit en mishandeld. Nelke Manders, onze voormalig directeur, is afgereisd naar een aantal van deze officiële detentiecentra. Ze beschrijft hoe mensen 'simpelweg als handelswaar worden behandeld.'
-
03 / 10
Op missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek
In de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft onze antropoloog Dale een netwerk van motorrijders op. De motorrijders worden betaald om patiënten naar het ziekenhuis te vervoeren. Het is de enige manier om de rit van 200 kilometer over onverharde wegen af te leggen. Het gebied wordt bezet door verschillende gewapende groepen. Dale onderhandelt met de groepen om de motorrijders ongehinderd doorgang te verlenen.
-
04 / 10
12 dagen in een bunker in Afghanistan
In Afghanistan is het al jaren onrustig. ‘Elke dag zien we mensen in kritieke toestand ons ziekenhuis binnenkomen. Mensen reizen alleen als het echt niet anders kan,’ zegt Gianna, onze hoofdverpleegkundige in het Boost-ziekenhuis in Lashkar Gar. Als in mei de gevechten steeds heviger worden, escaleert de situatie. Gianna vertelt hoe zij de afgelopen maanden heeft beleefd.
-
05 / 10
Little lady: de eerste patiënt in Kenema, Sierra Leone
In 2021 openen onze teams een gloednieuwe kraamafdeling in het ziekenhuis van Kenema in Sierra Leone. De allereerste patiënt? Fudia van 15 maanden. De kleine Fudia heeft al een maand last van koorts en diarree. We stellen acute ondervoeding bij haar vast. Verpleegkundige Amanda vertelt het verhaal van het meisje, dat al snel een liefkozende bijnaam krijgt.
-
06 / 10
‘Een band met mijn patiënten opbouwen, durf ik niet meer'
Gautam is arts en medisch teamleider in ons coronabehandelcentrum in Mumbai, India. Op sommige dagen behandelt hij wel 200 tot 250 patiënten. 'COVID-19 heeft mij als mens en als arts veranderd. In het begin durfde ik nog relaties met patiënten op te bouwen, maar dan kwam ik terug voor mijn volgende shift en stond ik plots naast een leeg bed. Dat brak mijn hart.'
-
07 / 10
De opening van een 'gevangeniskamp'
In september is een nieuw vluchtelingenkamp geopend op Samos, in Griekenland. Stephen, algemeen directeur van ons kantoor in Zwitserland, reist af naar het kamp dat bestaat uit zeecontainers. 'Het kamp symboliseert het Europese migratiebeleid. Een beleid dat vluchtelingen en migranten criminaliseert, vernedert en bestraft,' vertelt Stephen. In deze video laat hij het kamp zien: het is omheind met prikkeldraad en voorzien van een geavanceerd bewakingssysteem.
-
08 / 10
'We opereren tot middennacht om iedereen te helpen'
Arts Xavier is op weg naar het ziekenhuis in Port-au-Prince als hij de straat voelt beven. De aardbeving richt een enorme ravage aan in Haïti. De orthopedisch chirurg stelt zich meteen beschikbaar: enkele uren later is hij op weg naar Les Cayes. Eerst met de auto: maar al snel ontdekt hij dat vele wegen zijn verwoest. Met een helikopter wordt de reis vervolgd. Xavier vertelt over zijn ervaringen in de eerste dagen na de ramp.
-
09 / 10
Bloeddonoren redden levens in Nigeria
In Ngala, in het noordoosten van Nigeria, is er lange tijd een tekort aan bloed in ons ziekenhuis. ‘Bloed doneren is hier niet gebruikelijk,’ vertelt Dogara, onze gezondheidsvoorlichter. Als er een medisch noodgeval is, gaat Dogara de straat op. Hij doet zijn uiterste best om het vertrouwen van mensen te winnen. Met succes: dit is zijn verhaal over het opzetten van een bloedbank in Nigeria.
-
10 / 10
Zorg voor zorgmedewerkers in Brazilië
Onze teams in Brazilië hebben een zwaar jaar achter de rug. Het land is hard geraakt door het coronavirus. 'Soms kunnen we mensen niet opnemen, omdat het ziekenhuis vol zit. Dan voelt het alsof je zelf ook sterft,' vertelt Márcia in deze video. Onze psychologen geven mentale ondersteuning aan het medische personeel.
Meer zien van ons werk in 2021?
-
Afghanistan: dit bereiken onze teams in 1 maand
Nieuws | Afghanistan -
Aardbeving Haïti: onze hulp tot nu toe
Nieuws | Vrijdag 27 aug. 2021 | Nieuws | Haïti -
Corona: wat hebben we tot nu toe samen bereikt?
Nieuws | Woensdag 16 sep. 2020 -
Overstromingen Zuid-Soedan: honderdduizenden zonder huis (1/3)
Nieuws | Zuid-Soedan