In april overhandigden we onze petitie voor mensen op de vlucht aan de twee formateurs van een nieuwe regering. In totaal hebben 29.216 medestanders de petitie getekend.
Deze petitie is een belangrijk geluid tegen de misdaden en het gewelddadige optreden dat deel uitmaakt van het Europese migratiebeleid.
Wat deden we nog meer met de petitie?
- 19 maart is een tussenstand van de petitie aangeboden aan de Vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid;
- 20 maart hebben we aandacht gevraagd voor de petitie tijdens een informatie bijeenkomst over migratie voor nieuwe Kamerleden samen met andere hulporganisaties;
- 2 april is er een brief gestuurd naar de formateurs met de eindstand van de petitie.
De Tweede kamer kon hierdoor niet om onze zorgen heen. In de Kamer heeft ook een rondetafelgesprek plaatsgevonden over migratie deals met externe experts, waaronder Artsen zonder Grenzen. Dit was een initiatief van Kamerlid Marieke Koekkoek (Volt).
Aandacht hiervoor is belangrijk om te voorkomen dat er migratiedeals blijven komen met landen zonder keiharde garanties op bescherming en mensenrechten van mensen op de vlucht.
We blijven mede namens alle petitie ondertekenaars het beleid van de nieuwe regering in de gaten houden, omdat de standpunten uit de petitie het verschil maken tussen leven en dood voor mensen op de vlucht.
De petitie die we hebben overhandigd:
Geachte partijleider,
Ik ben bezorgd over de rechten en de gezondheid van mensen op de vlucht. Mensen in nood help je. Wie dan ook. Waar dan ook. Samen met Artsen zonder Grenzen sta ik voor een menswaardige behandeling van mensen op de vlucht, inclusief toegang tot medische zorg.
Als we blijven wegkijken, zijn mensen aangewezen op gevaarlijke vluchtroutes, mensensmokkelaars en verstoken van hulp.
Talloze getuigenissen, zoals verzameld door Artsen zonder Grenzen en andere organisaties, beschrijven gruwelijkheden: slapen in de buitenlucht in Ter Apel zonder medische zorg; martelingen en verkrachtingen in detentiecentra in Libië; Griekse kampen waar kinderen stoppen met praten; mensen die omkomen van honger en dorst in de woestijn bij de grens met Tunesië of verdrinken in de Middellandse zee.
Ik roep daarom het nieuwe kabinet op om in het coalitieakkoord de volgende punten vast te leggen:
- Menswaardige behandeling van mensen op de vlucht: Dit omvat toegang tot medische zorg, fatsoenlijke opvang en bescherming tegen geweld en uitbuiting.
- Legale, veilige routes om bescherming en asiel te vinden: We streven naar de oprichting van veilige en legale routes om de gevaarlijke reizen te voorkomen die veel mensen momenteel gedwongen zijn te maken.
- Migratiesamenwerking met garanties voor bescherming van mensenrechten: Elke vorm van migratiesamenwerking met landen rondom de EU moet gepaard gaan met harde garanties voor de bescherming en mensenrechten van mensen op de vlucht.