Actueel
-
Elk leven telt
Op dit moment zijn wij bezorgd over asielzoekers, vluchtelingen en migranten die een levensgevaarlijke weg afleggen naar Europa. Mensen worden weggeduwd en krijgen vaak met fysiek en mentaal geweld te maken. Ook wordt de hulp van humanitaire organisaties bemoeilijkt. Zo is ons reddingsschip op de Middellandse Zee tijdelijk aan de ketting gelegd in Italië afgelopen februari. En worden de havens regelmatig gesloten voor schepen met geredde mensen aan boord. Eén ding staat vast: onze hulp gaat hoe dan ook door. Elk leven telt.
-
Vluchten voor oorlog, ontvangen met geweld
Aan de grenzen van Europa worden mensen op de vlucht voor oorlog en conflict mensonwaardig behandeld, zo blijkt ook uit ons rapport Webs of Violence over de menselijke kosten van het migratiebeleid. Op de Middellandse Zee krijgen ze nauwelijks hulp. Ook op Europese bodem is veiligheid geen zekerheid: mensen krijgen te maken met grof geweld, worden teruggeduwd op zee en krijgen geen medische hulp. Zelfs niet als hun leven in gevaar is.
Onze teams zijn hiervan getuige op de Griekse eilanden Lesbos en Samos en op de Middellandse Zee. Daar behandelen we de slachtoffers van het Europees migratiebeleid. In onze nieuwste rapporten voeren we getuigenissen op: van onszelf én mensen op de vlucht. We pleiten voor de bescherming van en zorg voor mensen op de vlucht én veilige vluchtroutes. Om meer slachtoffers te voorkomen.
Samen voor mensen op de vlucht
In april overhandigden we een petitie voor mensen op de vlucht aan de twee formateurs van een nieuwe regering. Lees hier wat we met de petitie hebben gedaan.
Hoe helpt Artsen zonder Grenzen vluchtelingen en migranten binnen en buiten Europa?
-
Basisvoorzieningen
Hoewel we hogere sterftecijfers zien onder migranten en vluchtelingen kunnen eenvoudige voorzieningen voorkomen dat mensen ziek worden. Daarom zorgen wij ook voor voedsel, drinkwater, onderdak en de aanleg van sanitaire voorzieningen.
-
Medische hulp
Om grote groepen mensen medische en psychologische zorg te geven ontwikkelen we programma’s met lokale mensen en organisaties: van vaccinatiecampagnes tot verloskunde, van chirurgie tot chronische ziektes.
-
Pleitbezorging
We spreken ons uit over de misstanden waar wij getuige van zijn. Nationaal en internationaal. Waar mogelijk dienen wij aanbevelingen in voor beleidsverandering. Meer over onze pleitbezorging.
Onze hulp in Europa sinds 2015
Hulp aan overlevenden schipbreuk
In juni verliezen honderden mensen hun leven na de schipbreuk bij Griekenland. Onze teams bieden medische en psychologische zorg aan de overlevenden. Opnieuw pleiten we voor een menswaardige behandeling van mensen op de vlucht.
Reddingsschip mag weer varen
Dit jaar zijn 10 mensen per dag verdronken of vermist geraakt in de wateren tussen Libië en Italië. Desondanks hebben de Italiaanse autoriteiten ons reddingsschip tijdelijk aan de ketting gelegd. Onacceptabel: reddingshulp is van levensbelang. De Geo Barents blijft varen.
In actie in Nederland
Voor het eerst in ons vijftigjarige bestaan zijn we in actie gekomen in Nederland. Voor de hekken van Ter Apel sliepen nachtenlang mensen in de buitenlucht, verstoken van medische hulp. We hebben 449 medische en 203 psychologische consulten gegeven.
Pleiten voor een veilige plek
In een jaar tijd hebben Letse grenswachten 6.800 mensen met harde hand teruggedrongen naar Belarus. Anderen zijn opgesloten in detentiecentra. Onze teams verlenen psychologische zorg en spreken zich uit: deze mensen verdienen een veilige plek.
Psychologische zorg in Litouwen
Meer dan 2.500 vluchtelingen en migranten zijn gevangengenomen in Litouwen. Onze teams bieden medische en psychologische zorg. 6 op de 10 patiënten zegt in angst te leven door deze uitzichtloze detentie.
Situatie in Libische detentiecentra onhoudbaar
Het aantal mensen dat vastzit in detentiecentra in Tripoli, is meer dan verdrievoudigd in het najaar van 2021. Deze mensen zijn verstoken van medische zorg. Onze teams schieten te hulp.
Een eigen reddingsschip: de Geo Barents
Artsen zonder Grenzen gaat de Middellandse Zee op met een eigen reddingsschip. Er is een medische kliniek aan boord en behandelkamers. In totaal is er ruimte voor meer dan 300 patiënten.
Hulp op de Griekse eilanden
Onze teams geven medische zorg op de Griekse eilanden Lesbos en Samos, waar duizenden vluchtelingen verblijven. Al jaren is hier sprake van een structurele noodsituatie. In 2020 hebben we alleen al 10.400 psychologische consulten gegeven.
2.000 kinderen vaccineren
De leefomstandigheden in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden zijn onhoudbaar. Mensen lopen een groot risico ziek te worden, door de slechte hygiëne en woonomstandigheden in de overvolle kampen. In twee dagen tijd vaccineren we 2.000 kinderentegen de bof, mazelen en rode hond.
Artsen zonder Grenzen weigert vanaf nu EU-geld: 'Vluchtelingenbeleid faalt'
De reden voor het besluit is de vluchtelingenpolitiek in de Europese Unie, die meer kwaad dan goed doet. We kunnen simpelweg geen geld aannemen van de EU en zijn lidstaten, en tegelijkertijd de slachtoffers van het vluchtelingenbeleid opvangen. Zo simpel is het.
Start noodhulp op de Middellandse Zee
Artsen zonder Grenzen begint met medische noodhulp op de Middellandse Zee. Dit doen we met andere hulporganisaties op in totaal zeven verschillende schepen. Zonder veilige en legale alternatieve vluchtroutes zullen mensen blijven proberen om Libië per boot te ontvluchten, als laatste redmiddel.
-
2023
-
2023
-
2022
-
2022
-
2021
-
2021
-
2021
-
2020
-
2018
-
2016
-
2015
Vragen over dit onderwerp
Meer weten over onze hulp en het gesprek dat wij voeren met de overheid? Kom in contact met Erik Laan.