Actueel
-
Pleiten voor medicijnen
Medicijnen zouden geen luxeproduct moeten zijn. Wereldwijd zetten we ons daarom in voor toegang tot specifieke producten. Zoals een langwerkende PrEP voor hiv, coronavaccins of bedaquiline voor drugsresistente tuberculose. Ook kaarten we systematische problemen aan in het huidige systeem.
-
Onze plannen voor 2023
Dit jaar hebben we meerdere plannen om de toegang tot gezondheidszorg wereldwijd te verbeteren:
1. We pleiten voor meer transparantie rondom de kosten van de ontwikkeling van geneesmiddelen.
2. We zetten in op goede, bindende voorwaarden voor eerlijke toegang in een Internationaal Pandemie Akkoord.
3. We spannen ons in om intellectuele eigendomsbarrières die toegang tot medicijnen belemmeren weg te nemen.
Toegang tot medicijnen door de jaren heen
De nieuwe standaard
De WHO heeft de door ons ontwikkelde kuur tegen resistente tuberculose opgenomen als standaard behandelmethode. Geweldig nieuws, want zo kunnen veel meer mensen sneller genezen.
Geen patenten in een pandemie
Samen met andere organisaties roepen we overheden op om patenten op coronavaccins, -medicijnen en -testen tijdelijk op te heffen. Die beperken het aanbod en houden de prijzen hoog. Hierdoor hebben miljoenen mensen niet of te laat toegang tot deze levensreddende middelen. Door oppositie van een klein aantal landen, komt de ‘waiver’ die nodig is er uiteindelijk niet.
#nomoretears
Samen met onze supporters organiseren we een wereldwijd protest tegen Johnson & Johnson. Het bedrijf weigert de prijs van het levenreddende tuberculosemedicijn bedaquiline te verlagen. Een jaar later verlaagt Johnson & Johnson de prijs naar $1.50 per dag: een derde van de laagste prijs tot dan toe.
Meer aandacht naar behandeling slangenbeten
Ieder jaar overlijden wereldwijd zo'n 100.000 mensen aan de gevolgen van slangenbeten. We verwelkomen het besluit dat er meer geld wordt toegezegd om dit probleem te bestrijden.
Prijsdaling medicijnen tegen hepatitis C
Medicijnen tegen hepatitis C zijn zeer effectief, maar door patenten van bedrijven ontzettend duur. Na een hele strijd lukt het ons de prijs te verlagen naar $ 120 waardoor veel meer mensen behandeld kunnen worden.
Campagne voor betaalbare vaccins
Onze campagne 'A Fair Shot' gaat van start. We roepen de farmaceutische bedrijven Pfizer en GSK op om de prijs van het pneumokokkenvaccin te verlagen tot $5 per kind.
Onderzoek naar ebolavaccin
Als we in actie komen tijdens de ebola-uitbraak in West-Afrika is er nog geen vaccin, geen behandeling en geen eenvoudige diagnostische test. We pleiten voor meer onderzoek naar de ziekte en de ontwikkeling van een vaccin dat goed beschikbaar en betaalbaar is.
Revolutionaire behandeling ondervoeding
Therapeutische voeding betekent een doorbraak in de behandeling van kinderen die ondervoed zijn. In 2007 gebruiken onze teams al op grote schaal therapeutische voeding om ondervoeding te voorkomen. In 2010 is het de standaard geworden bij humanitaire organisaties wereldwijd.
In actie tegen malaria
We lanceren de 'ACT Now'-campagne. De campagne dringt overheden erop aan over te stappen naar een effectievere behandeling van malaria: artemisinine combinatie therapie (ACT). Na onze campagne heeft de WHO deze aanbeveling overgenomen.
$1 per dag voor hiv-behandeling
In 2001 wordt nog een mijlpaal bereikt: medicatie tegen hiv/aids wordt een stuk betaalbaarder. Het Indiase bedrijf Cipla biedt ons een prijs van $350 per jaar, in plaats van het reguliere prijskaartje van$ 10.000.
Overwinning rechtszaak hiv-medicijnen
Jarenlang probeerden farmaceuten via een rechtszaak de import van betaalbare medicijnen tegen onder meer aids te blokkeren. Onze petitie om de zaak te laten vallen is meer dan 300.000 keer ondertekend.
Lancering Access Campaign
Onze Access Campaign wordt gelanceerd. Deze campagne heeft als doel om gezondheidszorg beter toegankelijk te maken. We brengen obstakels in kaart, pleiten voor betaalbare medicijnen en doen onderzoek naar nieuwe kuren. Het geld dat we winnen voor de Nobelprijs voor de Vrede, gaat hier volledig naartoe.
-
2022
-
2021
-
2019
-
2018
-
2017
-
2015
-
2014
-
2007
-
2003
-
2001
-
2001
-
1999
Vragen over dit onderwerp
Meer weten over onze hulp en het gesprek dat wij voeren met de overheid? Kom in contact met Victorine de Milliano.