Zuid-Sudan

Eind 2013 braken hevige gevechten uit in Zuid-Sudan. Ruim twee miljoen mensen zijn op de vlucht voor het extreme geweld. Honderdduizenden mensen zijn afgesloten van medische zorg.

Het conflict startte in hoofdstad Juba, maar spreidde zich daarna snel uit naar andere delen van het land. De bevolking lijdt verschrikkelijk onder de aanhoudende crisis. Niet alleen zitten zij gevangen in het kruisvuur van strijdende partijen, zij zijn ook vaak het doelwit van gewelddadige aanvallen. Hele dorpen worden daarbij platgebrand. Mensen zijn slachtoffer van executies, verkrachtingen en ontvoeringen. Hele gemeenschappen moeten halsoverkop huis en haard achterlaten. Zij zoeken een veilig heenkomen in de bossen of moerassen, op terreinen van de VN of over de grens. De medische en humanitaire noden zijn enorm.

 

Hulp aan de bevolking

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1983 in het gebied dat nu Zuid-Sudan is. (In 2011 werd het land onafhankelijk.) Het is een van onze langstlopende en grootste missies. Door het conflict zijn kwetsbare mensen nog kwetsbaarder geworden. Wij schaalden onze hulp in het land daarom op om de getroffen bevolking bij te staan. Onze teams werken door het hele land en geven onder meer basiszorg, vaccinaties, chirurgische zorg en hulp bij bevallingen. Ook delen zij hulpgoederen uit en verzorgen zij schoon (drink)water. In Uganda, Ethiopië en Sudan zijn hulpprojecten opgezet voor Zuid-Sudanese vluchtelingen die de grens zijn overgestoken.

 

‘Malaria vormt een grote medische crisissituatie’

 

Basiszorg en hulp bij ziekte-uitbraken

Naast de noden als gevolg van het conflict zijn er veel mensen die hulp nodig hebben als gevolg van een gebrek aan medische zorg. Zo reageerden teams in 2015 op een uitbraak van cholera in hoofdstad Juba en bieden we in meerdere plaatsen doorlopend hulp aan malariapatiënten. Vooral in Aweil, Gogrial, Agok, Yida en Bentiu vormde malaria een grote medische crisissituatie met ongekende aantallen patiënten.

 

 

Medische zorg onder vuur

Helaas is echter ook de medische zorg in Zuid-Sudan doelwit van aanvallen. Onze teams zijn getuige geweest van gewelddadige aanvallen op medische voorzieningen. Patiënten zijn doodgeschoten in hun bedden, afdelingen van ziekenhuizen zijn platgebrand en medische apparatuur is meegenomen. Ook medische voorzieningen van Artsen zonder Grenzen zijn geplunderd en verwoest. Daarbij zijn hulpverleners om het leven gekomen. Naast de verschrikkelijke directe gevolgen van zulke aanvallen zijn er ook dramatische indirecte gevolgen: honderdduizenden mensen raken zo afgesloten van levensreddende medische zorg. Lees een uitgebreid overzicht van onze hulp in Zuid-Sudan (in het Engels).

 

April 2016

17
hulpprojecten in Zuid-Sudan
3.000
hulpverleners actief
2,3
miljoen mensen op de vlucht
1983
jaar waarin onze hulp in Zuid-Sudan startte
Sluit zoeken

Zoekveld