Syrië

De bevolking van Syrië lijdt al jarenlang onder de nietsontziende oorlog in het land. Een einde aan het verbeten en bloedige conflict is niet in zicht.

De oorlog in Syrië – die is omschreven als de ergste humanitaire crisis van onze tijd – houdt onverminderd aan en wordt gekenmerkt door extreem geweld, aanvallen op burgers en ziekenhuizen en miljoenen vluchtelingen. Velen leven in belegerde gebieden en zijn daar vrijwel volledig afgesloten van hulp. De voorheen goed functionerende gezondheidszorg is ingestort en medisch personeel is schaars.

 

De Verenigde Naties schat dat eind 2015 ruim 250.000 mensen zijn omgekomen. Meer dan 10 miljoen mensen zijn op vlucht, waarvan ruim 4,3 miljoen over de landsgrenzen. De humanitaire en medische noden onder de mensen zijn enorm.

 

Obstakels voor grootschalige hulp

Toch is het voor Artsen zonder Grenzen momenteel onmogelijk om op grote schaal hulp te verlenen in Syrië. Het wijdverspreide geweld (ook tegen medische hulp), de continu verschuivende frontlijnen en het gebrek aan medewerking van de Syrische regering staan grootschalige hulp in de weg. Na de ontvoering van hulpverleners in januari 2015 besloten wij bovendien om geen hulp te geven in gebieden die door Islamitische Staat (IS) gecontroleerd worden. Ondanks herhaaldelijke verzoeken aan de Syrische overheid krijgen wij geen toestemming om in gebieden te werken die door de overheid worden gecontroleerd. 

 

Ziekenhuizen

Ondanks alle obstakels hebben we in Noord-Syrië meerdere ziekenhuizen: in het kanton Kobane, het gouvernement Aleppo, de provincie Idlib en het gouvernement Hasakah. Daarnaast ondersteunen we doktersnetwerken en veldhospitalen door het hele land met medicijnen, medisch materiaal, hulpgoederen en medisch-technisch advies.

 

Dit gezin leeft in een vluchtelingenkamp in Noord-Syrië. Ongeveer 6 miljoen Syriërs zijn binnen de eigen landsgrenzen op de vlucht.

 

Hulp in buurlanden

Omdat we niet overal in Syrië kunnen werken, hebben we projecten opgezet in gebieden die aan Syrië grenzen, zodat mensen ons daar kunnen bereiken. We richten ons op die plaatsen waar er veel vluchtelingen zijn en waar zij belangrijke en specifieke medische zorg niet kunnen krijgen: Jordanië, Libanon, Irak en Turkije.

 

Jordanië

In Jordanië bieden we post(chirurgische) hulp in Ramtha (op 5 kilometer van de Syrische grens), medische zorg in het vluchtelingenkamp Zaatari en runnen we een kliniek in Irbid.

 

Irak

In Noord-Irak zoeken vooral etnische Koerden uit Syrië een toevlucht. Hier werken we in het vluchtelingenkamp Domeez en drie vluchtelingenkampen in Erbil.

 

Libanon

De meeste Syrische vluchtelingen zoeken hun toevlucht in de Bekaavallei in Libanon. In vier klinieken bieden we daar medische hulp. Daarnaast werken onze teams in en rond de plaatsen Tripoli, Abde en Beiroet en werken mobiele teams in de zuidelijke plaatsen Chebaa, Marjayoun en Klayaa.

 

Turkije

Eind 2015 waren er naar schatting ruim 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije. Onze teams werken in de plaatsen Hatay, Kilis en Gaziantep en op meerdere plekken in de provincie Sanliurfa.

 

Bekijk een volledig overzicht van ons werk in en rond Syrië (in het Engels.)

 

April 2016

6
ziekenhuizen in Noord-Syrië
150
medische voorzieningen die wij ondersteunen
6
miljoen Syriërs zijn binnen de landsgrenzen op de vlucht
4,3
miljoen Syriërs zijn het land ontvlucht
Sluit zoeken

Zoekveld