Wat is de situatie na de aardbevingen in Afghanistan?
Op 7, 11 en 15 oktober 2023 zijn de inwoners van het westen van Afghanistan getroffen door zware aardbevingen. Daarop volgden veel naschokken. Tot nu toe zijn er al duizenden slachtoffers gemeld. Veel mensen zijn ernstig gewond en angstig. Zo durven ze hun huis niet meer uit omdat ze bang zijn voor nieuwe bevingen en naschokken. In het getroffen gebied hebben veel mannen, vrouwen en kinderen dringend medische zorg nodig. Ook andere basisvoorzieningen zijn essentieel, zoals eten, veilig drinkwater, onderdak en medicijnen.
Hoe helpt Artsen zonder Grenzen?
Onze teams werkten al in Afghanistan en bieden medische hulp aan de slachtoffers. Dit doen we vanuit het regionale ziekenhuis in Herat. Om de grote stroom aan patiënten op te vangen, hebben we tien medische tenten opgezet waarin gewonden worden behandeld. Ook ondersteunen we de spoedeisende hulp en delen we medische noodkits uit. Daarnaast bezoeken we de moeilijk bereikbare gebieden buiten de stad om eerste hulp te verlenen.
Hoe kan ik helpen?
Dankzij de steun van donateurs zijn wij direct ter plaatse om zorg te verlenen aan mensen die worden getroffen door crises. Nu in Afghanistan, maar ook in andere noodsituaties wereldwijd. Met jouw steun kunnen we nog meer mensen helpen.
Crisis na crisis in Afghanistan
Jaren van oorlog en conflict, natuurrampen en een economische crisis. De inwoners van Afghanistan worden getroffen door de ene na de andere ramp. Daarbovenop komt het zeer fragiele zorgsysteem, terwijl de behoefte aan zorg groot is. De gevolgen zijn pijnlijk zichtbaar: veel kinderen lijden aan ernstige ondervoeding en zwangere vrouwen krijgen geen professionele hulp bij zwangerschapscomplicaties of bij de bevalling. Ook breken regelmatig ziektes uit. Door het gebrek aan medische zorg sterven mensen aan ziektes die goed te behandelen zijn of zelfs voorkomen hadden kunnen worden.
Welke hulp bieden we nog meer in Afghanistan?
Onze teams werken vanuit vijf projecten in Afghanistan: in Lashkar Gah, Kunduz, Kandahar, Herat en Khost. Ons eigen Boost-ziekenhuis in Laskar Gah is het enige ziekenhuis in een regio waar zo'n één miljoen mensen wonen. In onze kraamkliniek in Khost bieden we zorg aan zwangere vrouwen. En sinds de aardbevingen werken onze teams in Herat hard om gewonde patiënten op te vangen en medisch personeel te ondersteunen.
Hulp voor kinderen in Afghanistan
De situatie in Afghanistan treft jonge kinderen het hardst. Veel moeders zijn zo verzwakt dat ze geen borstvoeding kunnen geven. Kinderen raken hierdoor vanaf hun eerste dag al ondervoed waardoor zij direct een achterstand hebben. In het Boost-ziekenhuis in Lashkar Gar hebben onze teams een voedingscentrum opgezet. Gemiddeld behandelen wij daar 500 kinderen met ernstige ondervoeding per maand.
Hulp voor mensen met resistente tuberculose
Een veelvoorkomende ziekte in Afghanistan is resistente tuberculose. Onze teams leiden medisch personeel op om de symptomen van de ziekte te leren herkennen en patiënten te behandelen. De behandeling bestaat uit een kuur die door Artsen zonder Grenzen is ontwikkeld. De kuur is erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie en wordt vandaag de dag aanbevolen als standaardbehandeling.