Wat is de huidige situatie in Somalië?
Het is kurkdroog in Somalië. In het land, waar veel mensen afhankelijk zijn van landbouw en vee, zijn zes op de tien koeien en schapen al aan de droogte bezweken. Oogsten zijn compleet mislukt. Ontzettend veel mensen zijn op de vlucht geslagen vanwege de extreme droogte. In vluchtelingenkampen is een enorm tekort aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.
Medische zorg aan vluchtelingen
In Somalië hebben mensen al tientallen jaren te maken met conflicten en toenemende armoede. Op zoek naar veiligheid, eten, water, onderdak en medische zorg trekken steeds meer mensen naar stedelijke gebieden. Veel mensen komen in overvolle vluchtelingenkampen terecht. Daar is een groot gebrek aan water en hygiëne. Dat leidt tot allerlei ziektes, waaronder cholera en diarree, de belangrijkste doodsoorzaken onder kinderen. Onze teams bieden jong en oud medische zorg vanuit mobiele klinieken, zolang het nodig is.
Het gebrek aan de juiste zorg in Somalië
Door het constante geweld in Somalië zijn basisvoorzieningen zoals medische zorg nauwelijks aanwezig in het land. Veel mensen moeten urenlang reizen naar een ziekenhuis of kliniek. Niet iedereen die medische zorg nodig heeft, kan deze reis afleggen. Mensen zijn te ziek voor de reis, of er is geen geld voor vervoer. Onze mobiele teams reizen naar afgelegen regio’s toe om ook deze mensen te kunnen voorzien van de juiste zorg.
Hoe helpt Artsen zonder Grenzen de inwoners van Somalië?
We zijn in 1979 begonnen met het verlenen van noodhulp in Somalië. We ondersteunen bestaande klinieken en ziekenhuizen met medisch personeel, medicijnen en materiaal. Ook bieden we medische zorg in vluchtelingenkampen en sturen we mobiele teams naar afgelegen regio’s. In 2013 waren we tijdelijk genoodzaakt het land te verlaten na een reeks aanvallen op onze hulpverleners. Sinds 2017 zijn we terug.
Waar biedt Artsen zonder Grenzen hulp aan Somaliërs?
Onze teams verlenen hulp in verschillende delen van het land. Daarnaast bieden we medische zorg aan Somaliërs op de vlucht. Zo verblijven honderdduizenden mensen in buurland Kenia, sinds het uitbreken van de Somalische burgeroorlog in 1991. Daar bieden we medische zorg in Dadaab, een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld.
Wil jij helpen?
Dankzij de steun van onze donateurs kunnen we medische hulp bieden aan iedereen die het nodig heeft. Aan mensen die geraakt zijn door oorlog en conflict, of door extreem weer. Dat doen we in Somalië, maar ook in bijvoorbeeld Afghanistan en Jemen. Jouw steun maakt dit mogelijk.
-
25jaar burgeroorlog
-
2,6miljoen mensen gevlucht in Somalië
-
2miljoen Somaliërs het land uit gevlucht