Hoe helpt Artsen zonder Grenzen in Oekraïne?
Miljoenen mensen hebben hulp nodig in Oekraïne. We werken dag en nacht zodat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Zo worden ernstig gewonden en zieken per trein geëvacueerd naar veiliger gebied en ziekenhuizen bevoorraad met medicijnen. Ook bieden we basiszorg aan mensen die zijn verstoken van medische hulp, schoon drinkwater en elektriciteit. Minstens zo belangrijk is het dat chronisch zieken medicijnen krijgen, en dat de mentale gezondheid van mensen niet onderbelicht blijft.
Dankzij onze donateurs konden we in 2023 de mensen in Oekraïne helpen met:
- 59.567 medische consulten
- 12.724 psychologische consulten
- 479 operaties
- 3.808 evacuaties met onze medische trein
- 4.393 fysiotherapiebehandelingen
Psychologische zorg
De oorlog in Oekraïne raakt jong en oud. Mensen vertellen dat ze zijn beschoten terwijl ze het oorlogsgebied probeerden te verlaten. Het lijden in Oekraïne is immens: niet alleen fysiek, maar ook zeker mentaal. Een toenemend aantal mensen kampt met psychische klachten. We verlenen daarom naast medische hulp ook psychische zorg aan mensen in nood.
Hoe helpen jullie vluchtelingen in grensgebieden?
Sinds de start van de oorlog in februari 2022 zijn 7,7 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht. Veel mensen verblijven sindsdien in buurlanden, zoals Slowakije, Belarus en Polen, maar ook in Rusland. In deze landen hadden wij al projecten, die nu zijn aangepast aan de situatie.
Wat is de impact van de oorlog op de gezondheidszorg in Oekraïne?
In heel Oekraïne is de impact van de oorlog op de gezondheidszorg duidelijk zichtbaar. Veel mensen leven zonder elektriciteit, voedsel, schoon water of medicijnen. Ziekenhuizen lopen voortdurend het risico door hun voorraad heen te raken, vooral het materiaal voor chirurgische, trauma-, eerstehulp- en intensive care-afdelingen gaan hard. Tegelijkertijd zijn er andere belangrijke medische zaken nodig, waaronder insuline voor diabetespatiënten en medicijnen voor patiënten met astma of hiv.
Wat is de reden van oorlog tussen Rusland en Oekraïne?
Na een aanhoudend conflict in de provincies Donetsk en Loehansk sinds 2014, vielen Russische troepen eind februari 2022 meerdere steden in heel Oekraïne aan. Dit leidde tot een oorlog waarbij een groot deel van de wereld betrokken raakte.
Hoeveel Oekraïners zijn op de vlucht geslagen?
De intense gevechten en beschietingen hebben ertoe geleid dat 9,1 miljoen inwoners Oekraïne hebben verlaten en vluchtelingen zijn geworden in heel Europa.
Hoe beoordelen jullie welke hulp het meest urgent is?
Onze hulpverleners zijn werkzaam in ziekenhuizen en mobiele klinieken in onder meer Kyev, Charkiv en Dnipro. Via hen krijgen we een beeld van wat er (dringend) nodig is. We monitoren het aantal gewonden en inventariseren in verschillende gebieden hoe het ervoor staat met de zorg.
Wat zijn de grootste uitdagingen?
De grootste uitdaging is het bereiken van de mensen in de zwaarst getroffen gebieden. Vanwege de onveiligheid, maar ook vanwege de infrastructuur van het land. Vele wegen zijn beschadigd. We zijn op zoek naar manieren om apparatuur en hulpverleners op de juiste plekken te krijgen. Meer over hoe we mensen in Oekraïne bereiken lees je in dit interview met onze noodhulpcoördinator.
Wat kan ik doen voor Oekraïne?
Er zijn op dit moment ontzettend veel initiatieven om mensen in Oekraïne te helpen. Wil jij ook helpen? Onze teams zien dat er dringend behoefte is aan medische hulp. Spoedeisende hulp, noodchirurgie en medicijnen: dat is wat mensen nu nodig hebben. Jouw steun maakt een groot verschil voor mensen in oorlog en conflictgebieden, zoals nu in Oekraïne.