Update 28 februari

Ondanks onze aanhoudende druk zijn eind januari slechts 6 kinderen en hun families overgebracht naar het vasteland van Griekenland. Het is onduidelijk of ze daar gespecialiseerde zorg krijgen.

Kinderen en baby’s op Lesbos

‘De kinderen leven noodgedwongen in tentjes in ziekmakende en onhygiënische omstandigheden. Dat kan levenslange gevolgen hebben of zelfs betekenen dat ze sterven. En bedenk dat hier ook baby’s bij zitten’, zegt Hilde Vochten, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen in Griekenland.

Jongetje Mohammed, 3 jaar oud, uit Afghanistan met zijn ouders. Hij lijdt aan een hersenaandoening. Moria kamp, Lesbos, Griekenland

De Afghaanse Mohammed (3) lijdt aan een hersenaandoening. Daardoor heeft hij constante hoofdpijn en praat hij nauwelijks. Zijn ouders overleven in een olijfbomenbos, zonder stroom of verwarming. ‘Als Mohammed tegen me klaagt over zijn hoofdpijn, moet ik huilen. Want ik kan er niets aan doen. Alle dokters die ik heb gesproken zeggen dat hij naar het vasteland moet voor specialistische zorg,’ aldus zijn moeder Gul. Moria kamp, Lesbos. © Anna Pantelia/MSF

De Afghaanse Mohammed (3) met zijn ouders in hun tent. ‘Als Mohammed tegen me klaagt over hoofdpijn, moet ik huilen.’ © Anna Pantelia/MSF
Kinderen bij hun tent in Olive Grove, een geïmproviseerd kamp naast kamp Moria op Lesbos. © Anna Pantelia/MSF

Afghaanse vluchtelingen

Zo leven de ouders van de Afghaanse Mohammed in een olijfbomenbos, zonder stroom of verwarming. De 3-jarige Mohammed lijdt aan een hersenaandoening. Daardoor heeft hij constant hoofdpijn en praat hij nauwelijks. Zijn ouders overleven in een olijfbomenbos, zonder stroom en verwarming. ‘Als Mohammed tegen me klaagt over zijn hoofdpijn, moet ik huilen. Want ik kan er niets aan doen. Alle dokters die ik heb gesproken zeggen dat hij naar het vasteland moet voor specialistische zorg,’ aldus zijn moeder Gul.

Een hulpverlener bekommert zich om een Afghaanse moeder met ziek kind. In onze kinderkliniek net buiten het Moria-kamp op Lesbos. © Anna Pantelia/MSF
Arts Yorpoi houdt een jonge patiënt in zijn armen. © Kevin McElvaney/MSF

Specialistische zorg

In totaal hebben onze medische teams 270 kinderen met chronische en levensbedreigende ziektes behandeld in de kinderkliniek net buiten het Moria-kamp. Deze kinderen hebben gespecialiseerde zorg nodig, iets dat niet kan in de kinderkliniek van Artsen zonder Grenzen. Ook het plaatselijke ziekenhuis van Lesbos is niet in staat om dit extra aantal patiënten te verzorgen. Want wat de kinderen nodig hebben is vaste medicijnen, regelmatige labtesten en langdurige zorg.

Geen toegang tot openbare gezondheidszorg

Bovendien kunnen asielzoekers en mensen zonder papieren, ruim 55.000 mensen, niet terecht bij de overheidsziekenhuizen. Want in juli vorig jaar heeft de Griekse overheid hun toegang tot openbare gezondheidszorg ingetrokken.

Ongelooflijk

‘Kinderen in ernstige toestand noodzakelijke medische zorg weigeren. Dat is werkelijk ongelooflijk. Zelfs in het licht van alles wat we al gezien hebben,’ aldus Tommaso Santo, landencoördinator Artsen zonder Grenzen in Griekenland. Artsen zonder Grenzen vraagt al jarenlang aandacht voor de onmenselijke en overvolle opvangkampen op de Griekse eilanden. We roepen de Griekse overheid op tot onmiddellijke evacuatie van deze kwetsbare groep patiënten en hen te voorzien van een veilige omgeving waar zij toegang kunnen krijgen tot de speciale zorg.

Icoon delen social

Onder de indruk van dit verhaal?

Hoe meer mensen dit verhaal lezen en van de situatie op de hoogte zijn, hoe beter. Deel dit verhaal met vrienden en familie en help ons zoveel mogelijk aandacht te creëren! Gebruik de share buttons bovenaan de pagina.