Mobiele klinieken en schoon water
In en rond Pemba leven ongeveer 100.000 mensen in schoolgebouwen, bij gastgezinnen. Zij kampen met een tekort aan schoon drinkwater en hygiënische voorzieningen. Ook kunnen zij zich nauwelijks beschermen tegen malariamuggen. Daarbij komt dat het regenseizoen zich aandient. Onze teams bieden medische noodhulp in dit gebied, zowel aan de vluchtelingen als aan de bestaande lokale bevolking. In september hebben ze een mobiele kliniek opgezet in het Metuge-district. Afgelopen week is daar een tweede mobiele kliniek bijgekomen om nog meer mensen te helpen. Ook bouwen onze teams, met steun van lokale partners, 150 latrines (eenvoudige wc's), en repareren ze 27 handpompen en 5 waterinstallaties. Daarnaast runnen ze een behandelcentrum voor mensen met aanhoudende diarree. Diarree kan tot uitdroging leiden, en daarmee uiteindelijk tot de dood.
Met boten gevlucht in Mozambique
‘Vorige week kwamen mensen met boten aan hier in Pemba. Mensen waren uitgedroogd. Vrouwen zijn op zee bevallen,' vertelt Joaquim Guinart, projectcoördinator voor onze hulp in Cabo Delgado. 'Er is een grote behoefte aan medische zorg.' De gevechten in het noorden van Mozambique gaan door, wat betekent dat onze teams nog veel meer vluchtelingen verwachten. Onze teams doen wat ze kunnen, maar door administratieve en reisbeperkingen in verband met corona, moeten ze hun hulp met minder hulpverleners uitvoeren dan er nodig zijn. Artsen zonder Grenzen heeft daarom de Mozambikaanse autoriteiten op onmiddelijk extra humanitaire hulp en voorraden te mobiliseren.
Onze teams werken ook in Maputo en Beira. Ook ondersteunen onze teams de Mozambikaanse overheid in het tegengaan van corona (COVID-19). Met name door voorzorgsmaatregelen te implementeren, met infectiebeheersing, voorselectie van mensen die dringend medische zorg nodig hebben (triage) en monitoring.