Grootste vluchtelingenkamp ter wereld

Nadat hij gescheiden raakte van zijn ouders verborg Ruhul zich dagenlang in de jungle met zijn neven. Ze waren hongerig en bang. ‘Ik stapte op twee landmijnen—de eerste keer bleef ik ongedeerd, maar bij de tweede verloor ik mijn voet,’ vertelt Ruhul.

Negen dagen later kreeg Ruhul pas medische hulp, toen hij erin slaagde de grens met Bangladesh over te steken en hij ons ziekenhuis in Cox's Bazar bereikte. Cox's Bazar is het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Daar voegde hij zich bij meer dan een miljoen Rohingya die door de jaren heen zijn gevlucht voor aanvallen.

Escalerend conflict

De Rohingya is een etnische groep die al eeuwenlang in de Myanmarese staat Rakhine woont. Daar worden ze met geweld vervolgd en verdreven door de Myanmarese autoriteiten. Volgens de Verenigde Naties was de Rohingya in 2013 de meest vervolgde minderheidsgroep ter wereld.

Sinds november 2023 laait het geweld tegen de Rohingya in Rakhine weer op. Het extreme geweld heeft hele dorpen met de grond gelijkgemaakt. Veel Rohingya zijn opnieuw zwaar getroffen en gevlucht naar Cox's Bazar.

Tussen 5 en 17 augustus behandelden onze teams in Cox's Bazar 83 Rohingya-patiënten met ernstige verminkingen en verwondingen. In juli zagen we 115 gewonden. Bijna de helft van hen waren vrouwen en kinderen. Sommigen lijden aan levensbedreigende ziekten zoals hiv en tuberculose. In Rakhine is medicatie niet beschikbaar. Sowieso is toegang tot zorg er nihil.

Artsen zonder Grenzen in Bangladesh

Onze teams werken al sinds 1985 in Bangladesh. In 2017 breidden we onze activiteiten in Cox’s Bazar snel uit vanwege de grote toestroom van vluchtelingen. In de drukke vluchtelingenkampen waar de meeste Rohingya verblijven, is schoon water en sanitair belangrijk om ziektes te voorkomen. Onze kliniek in Cox's Bazar biedt basiszorg en spoedeisende hulp aan zowel Rohingya-vluchtelingen als de lokale bevolking.

*Naam is veranderd om privacy te beschermen.

Hoe kan ik helpen?

Landmijnen, raketaanvallen en chronische ziekten. Veel Rohingya die het geweld in Rakhine overleven, hebben dringend zorg nodig. Onze teams bieden medische noodhulp aan mensen die worden getroffen door geweld, oorlog en conflict.

Help mee