Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.

Karline Kleijer

Noodhulpcoördinator

Bergopwaartse strijd

‘Op alle plekken waar we werken, zien we een gebrek aan materialen bij de bestaande zorg. Het is natuurlijk onze specialiteit om te werken in moeilijke omstandigheden met beperkte middelen, of het nu een oorlog in Jemen is of Italië nu, maar de tekorten die we zien zijn echt groot.

Het gaat dan voornamelijk om een tekort aan intensive-carebedden met beademingsapparatuur en mondkapjes. Gezondheidswerkers aan de frontlinie dragen de hele dag hetzelfde kapje. Het is chaotisch, er is een hoop stress en ook voor onze eigen mensen, die in dit geval voornamelijk Italiaanse medewerkers zijn, lopen de emoties hoog op. Het voelt als een bergopwaartse strijd.’

Leven in vluchtelingenkampen

‘In Nederland kan de zorg op dit moment de uitbraak nog aan, maar we zijn ons wel aan het oriënteren in hoeverre we de overheid kunnen ondersteunen met de zwakkere groepen in de samenleving.

Tegelijkertijd zijn we ongelofelijk bezorgd over alle landen in de wereld die niet zulke goede gezondheidszorg hebben als Nederland of waar enorme groepen in extreme situaties wonen, zoals de vluchtelingenkampen in Griekenland, maar ook het vluchtelingenkamp van bijna een miljoen Rohingya’s in Bangladesh.

We proberen ons ook op voor te bereiden op de situatie dat die landen in dezelfde epidemie terecht komen. We kijken naar Nederland, maar tegelijkertijd vragen we de hele wereld solidair te zijn met landen die niet onze voorzieningen hebben.’

80 ambulances

‘In Italië werken we in 4 ziekenhuizen in de noordelijke provincie Lombardije. Dat doen we in overleg met de Italiaanse overheid, omdat deze ziekenhuizen nog steeds veel zieken binnenkrijgen. Het zorgpersoneel is compleet overweldigd met een aanvoer van 80 ambulances per dag.

In Frankrijk heeft de overheid gevraagd of we in de omgeving van Parijs kunnen helpen met de meest kwetsbare groepen. In Parijs gaat het dan om daklozen, om vluchtelingen, om mensen die in de parken wonen.

Vanaf volgende week werken we in België. We gaan onder meer verschillende verzorgingstehuizen in Brussel ondersteunen, en zetten een triage- en opvanglocatie op met een capaciteit van 50 tot maximaal 150 bedden om vluchtelingen en daklozen op te vangen.

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet. Onze teams werken nu in meerdere landen in Europa en ver daarbuiten aan het bestrijden van het coronavirus (COVID-19).

We staan ook in nauw contact met de Nederlandse overheid. Mocht onze hulp hier nodig zijn, zullen wij zeker ook hier aan de slag gaan. Vooralsnog is deze hulp nog niet gevraagd.

Volg de laatste ontwikkelingen over onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.