1,7 miljoen mensen behandeld in door ons gesteunde ziekenhuizen en klinieken

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn 7 van de 10 zorginstellingen in conflictgebieden in Soedan buiten werking. Dat betekent dat miljoenen mensen geen toegang hebben tot de zorg die ze zo hard nodig hebben. Terwijl Soedan te maken heeft met een van de grootste humanitaire rampen van dit moment.

Sinds de oorlog begon, hebben onze teams vele gewelddadige incidenten geregistreerd: aanvallen op medewerkers, gebouwen, voertuigen en medische voorraden. Klinieken zijn geplunderd en verwoest, medicijnen zijn gestolen, en zorgverleners zijn bedreigd, aangevallen of zelfs gedood.

Medisch personeel in een noodhospitaal in actie, waarbij een kind handmatig wordt beademd met een beademingsballon.

Jouw hulp is nu nodig

In conflictgebieden zoals Soedan is medische noodhulp van levensbelang. Met de steun van mensen zoals jij komen onze teams in actie. Help je mee?

Ja, ik help mee

320.000 mensen behandeld op de spoedeisende hulpafdelingen

In twee jaar tijd hebben we meer dan 12.000 mensen behandeld met ernstige oorlogsverwondingen, waaronder vrouwen en kinderen. In de eerste week van februari 2025 zagen we in Khartoem, Noord-Darfoer en Zuid-Darfoer nog een groot aantal mensen met dit soort verwondingen. Ook voor de behandeling van andere verwondingen en ziekten konden mensen bij onze teams terecht op de spoedeisende hulp.

67.000 kinderen behandeld voor ernstige ondervoeding

Soedan is momenteel het enige land ter wereld waar op meerdere plekken officieel hongersnood is uitgeroepen, aldus de VN. Onze teams zetten alles op alles om kinderen die ernstig ondervoed zijn weer op de been te helpen.

‘Wanneer we kinderen behandelen voor ondervoeding en ze weer naar huis mogen, geven we hun families advies over hoe ze hun kinderen goed kunnen voeden,’ zegt Asma Mohammed Abdalkriem, voedingsspecialist in het El Geneina Teaching-ziekenhuis. ‘Maar door gebrek aan inkomen kunnen veel moeders de adviezen niet opvolgen en hun kinderen niet genoeg eten geven. Daarom zien we ze vaak weer terug in het behandelcentrum.’

35.300 bevallingen begeleid en 6.400 keizersneden uitgevoerd

In tijden van oorlog worden vrouwen en kinderen het zwaarst getroffen. Dit is ook het geval in Soedan. Het land kampt op dit moment met de grootste crisis op het gebied van moeder- en kindgezondheid wereldwijd. In oktober 2024 was zeker 1 op de 4 zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding gaven acuut ondervoed, in twee van de door ons gesteunde ziekenhuizen in Nyala.

Taiba houdt haar vier maanden oude dochter Ayat in haar armen. Taiba beviel in ons noodziekenhuis in Tsjaad, nadat ze uit Soedan was gevlucht. ©MSF
Vanuit een kliniek in Tsjaad bieden we medische hulp aan mensen uit Soedan. © Corentin Fohlen/Divergence

205.000 mensen psychologische zorg geboden

Psychologische zorg is al tientallen jaren een belangrijk onderdeel van onze hulp. In Soedan en in buurlanden, waar veel mensen naartoe zijn gevlucht, zien we steeds meer mensen die dringend behoefte hebben aan psychologische hulp.

‘Als arts zie ik een toenemend aantal mensen met psychische problemen,’ vertelt onze arts Hanan Ismail Othman vanuit het KAS-ziekenhuis. ‘Posttraumatische stressstoornis is aan de orde van de dag, net als depressie, angst en slaapproblemen. Onvoorstelbaar veel mensen zijn alles kwijt: hun familie, hun huis. Velen hebben hun toevlucht gezocht in vluchtelingenkampen, zonder zicht op een betere toekomst.’

Artsen zonder Grenzen in Soedan

Op veel plekken in Soedan is Artsen zonder Grenzen een van de weinige hulporganisaties die nog actief is. Dankzij de steun van onze donateurs hebben we de afgelopen twee jaar zoveel mogelijk mensen geholpen die anders geen zorg zouden krijgen. Keer op keer vragen we aandacht voor de verwoestende gevolgen van deze enorme crisis. Want in de grootste humanitaire crisis van dit moment, is onmiddellijk veel meer hulp nodig.