Levens te betreuren in Kabul
Tijdens de aanval in mei stierven 16 Afghaanse moeders, twee kinderen van zeven en acht jaar oud, een Afghaanse vroedvrouw van Artsen zonder Grenzen en nog zes andere mensen die in de kliniek aanwezig waren. Een maand na de aanval op de kraamkliniek in het Dasht-e-Barchi ziekenhuis in West-Kabul is er nog weinig informatie over daders of motieven. De aanval is nooit opgeëist. Wel is duidelijk dat de moeders, baby's en het medisch personeel in de kraamkliniek het doelwit waren.
Kabul, Afghanistan: wij zullen jullie nooit vergeten
Hazara-bevolking het slachtoffer
We sluiten niet uit dat soortgelijke aanslagen zich in de toekomst kunnen herhalen. Het geweld tegen patiënten, zorgverleners en humanitaire hulp is geen op zichzelf staand incident. Het gaat om een reeks aanvallen waarvan de Hazara-bevolking, die in dit gebied woont, het slachtoffer is - net als verschillende hulporganisaties. Het sluiten van de kraamkliniek in Kabul is daarom een pijnlijke en noodzakelijke beslissing. Het risico dat opnieuw moeders en baby’s zouden omkomen als de kraamkliniek heropend zou worden is onaanvaardbaar. Onze teams onderzoeken of wij lokale initiatieven voor medische zorg kunnen ondersteunen.
Met bijna 16.000 bevallingen in 2019 was de kraamkliniek een van onze grootste moeder-en-kindprojecten wereldwijd.
Ons werk in de kraamkliniek
Onze teams hebben sinds november 2014 in het Dasht-e-Barchi ziekenhuis in Kabul, Afghanistan, gewerkt - in samenwerking met het Afghaanse ministerie van Volksgezondheid. Ze hebben gratis kraam- en neonatale zorg gegeven, een 24/7 service voor gecompliceerde bevallingen gerund, en een netwerk voor verwijzingen naar/van andere kraamklinieken in de omgeving geboden.
Medische noodhulp in Afghanistan
Onze teams zetten onze medische noodhulp voort in de Afghaanse provincies Helmand, Herat, Kandahar, Khost en Kunduz. Artsen zonder Grenzen werkte in 1980 voor het eerst in Afghanistan.
Aanvallen op ons werk in Afghanistan
Artsen zonder Grenzen verloor in Afghanistan in de afgelopen 16 jaar meer dan 70 patiënten en medewerkers als gevolg van gewelddadige aanvallen. Zo werden in 2004 vijf medewerkers in Badghis vermoord en werd in 2015 het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Kunduz gebombardeerd. Hierbij kwamen 42 patiënten, familieleden van patiënten, en hulpverleners om.