Kliniek verwoest

Onze kliniek in het Balukhali-subkamp is volledig verwoest door de brand. Gelukkig zijn alle patiënten en personeel op tijd geëvacueerd, voordat de brand heviger werd. Onze teams in Bangladesh hebben 11 slachtoffers van de brand behandeld in het ons ziekenhuis in het Kutupalong vluchtelingenkamp.

De ingang van onze kliniek in het Balukhali-subkamp. © Pau Miranda/MSF
Binnenkant van onze Balukhali-kliniek, nadat het volledig is verwoest door de brand. © Pau Miranda/MSF

Levens verwoest

Dit is niet de eerste brand in het overvolle, provisorisch ingerichte kamp. Tijdens de afgelopen maanden zijn veel levens van Rohingya-vluchtelingen verwoest. De onderkomens zijn gemaakt van dun materiaal, wat zorgt voor een snelle verspreiding van het vuur. De situatie in het kamp verslechtert door de slechte leefomstandigheden waarin mensen moeten wonen. Er is te weinig toegang tot zorg en de gewelddadige incidenten nemen toe.

Brand bangladesh
Mensen kijken naar hun verwoeste hutten en bezittingen in het gebied van kamp 9, één van de meest getroffen gebieden. @Pau Miranda/MSF

Impact van de brand

De volledige impact van de brand moet nog worden onderzocht. Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel onderkomens, medische faciliteiten en andere infrastructuur vernietigd zijn. Dit is een grote klap voor de Rohingya-gemeenschap. De leefomstandigheden in de kampen gaan hard achteruit in de laatste 12 maanden. Er is een toename van aanwezigheid van politie en leger. Ook worden Rohingya vluchtelingen overgeplaatst naar Bhasan Char, een eiland 60km voor de kust. Sinds December 2020 zijn er circa 14.000 mensen overgeplaatst, in totaal moeten er circa 100.000 mensen overgeplaatst worden. Dit alles komt bovenop de brand.

Soms bijt ik mijzelf om te zien of ik nog iets kan voelen. Ik heb geprobeerd mijzelf te doden.
Faruk
vluchteling rohingya bangladesh
Faruk, is als vluchteling geboren in Bangladesh. Hij woont in het Nayapara kamp voor geregistreerde vluchtelingen in Cox’s Bazar. © MSF/Farah Tanjee

Levende hel

‘Het is een levende hel. Elke dag is hetzelfde. Ik moet toestemming vragen om het kamp uit te gaan, en dat wordt alleen toegekend in noodgevallen. Soms bijt ik mijzelf om te zien of ik nog iets kan voelen. Ik heb geprobeerd mijzelf te doden,’ vertelt Faruk. Hij is als vluchteling geboren in Bangladesh en woont in het Nayapara kamp voor geregistreerde vluchtelingen in Cox’s Bazar.

Ons werk in Bangladesh

Onze teams bieden dagelijks medische en psychologische hulp in verschillende ziekenhuizen en hulpposten verspreid over het Kutupalong-kamp. Daarnaast zorgen onze water-en-sanitatie experts elke dag voor ruim 1,3 miljoen liter schoon drinkwater in het kamp.