Overstromingen Nijl en andere rivieren
De regio Pibor en de staten Jonglei, Boven-Nijl, Unity zijn het zwaarst getroffen. Door de aanhoudende regenbuien zijn sinds juli rivieren zoals de Witte en de Blauwe Nijl buiten hun oevers getreden en is de grond zo verzadigd met water dat ook gebieden die ver van de rivieren liggen, overstroomd raken. Daarbovenop komt dat het waterpeil in sommige gebieden nog steeds hoog was na de overstroming van vorig jaar, waardoor de aanhoudende regen van dit jaar zo’n sterke impact heeft. En doordat zijrivieren hierdoor ook buiten hun oevers treden, raken zelfs dorpen overstroomd in gebieden waar geen regen is gevallen.
800.000 mensen getroffen
Meer dan 800.000 Zuid-Soedanezen zijn direct geraakt door de overstromingen. Bijna de helft heeft huis en haard moeten achterlaten op de vlucht voor het stijgende water. ‘Deze mensen lopen een groot risico,’ zegt landencoördinator Ibrahim Muhammad. ‘Er zijn op dit moment weinig werkende latrines. Veel van deze eenvoudige wc's zijn overstroomd. Het risico op een uitbraak van door water overdraagbare ziekten als cholera of diarree is groot. Zuid-Soedan kampt al met meerdere crisissen, zoals een verheviging in de burgeroorlog die nog steeds gaande is, corona (COVID-19), een groeiende economische crisis en voedseltekorten.’
13.000 patiënten behandeld
Onze teams die al in Pibor werken, hebben in augustus een nieuwe kliniek geopend op de enige plek in de stad die tijdens de overstroming van vorig jaar niet onder water stond. In de afgelopen twee maanden hebben zij hier meer dan 13.000 patiënten behandeld. Meer dan de helft van de patiënten had malaria en in veel gevallen kinderen onder de 5 jaar oud. Doordat malaria wordt overgedragen door muggen die zich voortplanten in brak of stilstaand water wordt een verdere toename van het aantal patiënten verwacht.
Gedragen door overstroomd gebied
Toen de 13-jarige Yoel ziek werd droeg zijn alleenstaande vader Stephan hem 2 uur lang door overstroomd gebied naar onze kliniek in Leer, Unity-staat. Het water stond de hele tocht tot aan zijn borst.
‘Waar moet ik heen?’
‘Het water steeg verassend snel,’ zegt de 39-jarige Thisa uit Canal town in de Boven-Nijlstaat. ‘We zijn direct zonder spullen vertrokken en zochten beschutting in een schoolgebouw, maar ook hier waren we niet veilig voor de overstromingen. Met een kano zijn we teruggekeerd naar ons huis om te kijken wat er over was van onze bezittingen, maar we vonden alleen een paar borden. Mijn kippen, mijn 10 geiten, ik ben alles kwijt. Hoe moet ik nu verder, waar moet ik heen?’
60.000 liter schoon drinkwater per dag
Naast de toename van het aantal malariapatiënten zien we ook de ondervoeding bij jonge kinderen toenemen. In Pibor trekken onze teams met mobiele klinieken rond om zoveel mogelijk jonge kinderen te voorzien van aanvullende voeding. Daarnaast leveren onze teams 60.000 liter schoon drinkwater per dag, omdat veel waterbronnen zijn vervuild door overstromingswater. Door schoon drinkwater te leveren proberen we verder verspreiding van door water overdraagbare ziekten te voorkomen.
Medische hulp onbereikbaar voor velen in Zuid-Soedan
Op het moment van schrijven is het voor duizenden mensen in Zuid-Soedan onmogelijk om medische hulp te krijgen. Het aantal patienten in ons ziekenhuis in Lankien neemt af, omdat de wegen ernaar toe onbegaanbaar zijn. De landingsbaan van het plaatselijke vliegveld is overstroomd, waardoor vliegtuigen niet kunnen landen of vertrekken. Dit heeft gevolgen voor patiënten die doorverwezen moeten worden in geval van nood. Ook is het moeilijker om medische goederen aan te leveren. Onze teams hebben een noodkliniek opgezet in de Boven-Nijlstaat voor mensen uit de steden Canal en Khorfulus, maar deze steden zijn nu nog alleen per boot te bereiken.
Onze teams brengen op dit moment per boot en vliegtuig de getroffen gebieden in Zuid-Soedan in kaart om daar te helpen waar onze hulp het hardst nodig is.