De helft kampt met angst
‘Ongeveer 50% van de mensen lijdt aan angstgevoelens, depressie en lichamelijke klachten die waarschijnlijk een psychische oorzaak hebben. Denk aan stijve spieren, hoofdpijn en rugpijn’, vertelt Bruno Pradal, onze coördinator psychosociale zorg. Dit zijn onze conclusies na een onderzoek van onze teams op locatie.
Slapeloos door raketten
‘Een granaat sloeg vlakbij mijn buurman in. Hij raakte gewond’, vertelt Salih, een bouwvakker uit Qamishli. ‘Hij vroeg me zijn gehandicapte zoon mee te nemen en voor hem te zorgen. Zijn zoon is voor mij nu een van mijn kinderen. Er is geen veiligheid meer in Syrië. Ik slaap niet goed, ik eet niet goed. Ik ben bang. Ik wil niet terug. Ik wil kunnen slapen zonder altijd geweerschoten en explosies te horen. Zonder de angst voor een raket op mijn huis.'
Psychologische hulp voor Syrische vluchtelingen
Onze teams gaan van tent naar tent in het kamp om zoveel mogelijk mensen te zien en met ze te praten. We vertellen de mensen die volgens ons het dringendst behoefte hebben aan psychologische hulp naar onze kliniek te komen. Soms bieden we acuut psychologische zorg, omdat de mensen er zeer slecht aan toe zijn.
Omgaan met stress
Onze psychologische hulpverleners spreken mensen met zelfmoordgedachten. Of mensen met vroege symptomen van een posttraumatische stressstoornis. Onze teams geven mensen tips hoe ze voor zichzelf en anderen kunnen zorgen. En leggen hen uit hoe ze met stress kunnen omgaan.
Mensen maken zich zorgen over de toekomst, voelden zich hopeloos en denken aan de dingen die ze moesten achterlaten, zoals hun huizen, banen, familieleden en geliefden.Bruno Pradal, coördinator psychische zorg
Veel voorkomende klachten
Ook zien we veel volwassenen en kinderen die zwaar verkouden zijn, sterk hoesten of andere problemen hebben met hun luchtwegen. Dit wordt veroorzaakt door de koude nachten in tenten. We behandelen ook mensen voor chronische aandoeningen als diabetes en astma.
Mobiele klinieken
Dichter langs de Syrische grens gaan we sinds vorige week met mobiele klinieken langs de vluchtelingenkampen Al-Walid en Sahela. We bieden hier medische basiszorg aan de vluchtelingen en voeren sneltesten uit voor ondervoeding.
Achtergebleven mensen
De meeste mensen vertellen ons dat ze uit Ras Al-Ayn, en Qamishli komen. Dat is zo’n 220 en 110 km van de Irakese grens. Sommige mensen met wie onze teams hebben gesproken, zijn eerst naar een andere plek in Syrië gevlucht voordat ze de grens naar Irak over zijn gestoken. Velen zeiden dat andere mensen achterbleven, omdat ze een ziek familielid hadden. ‘2 van mijn dochters zijn nog steeds in Syrië. Ze zeiden dat ik moest gaan en ze zouden snel daarna met hun gezin volgen, ' zegt Salih. ‘Het is 10 dagen geleden en ik heb geen contact met ze gehad. Ik weet niet wat er met ze is gebeurd.’