Zo’n 475.000 kinderen gevaccineerd
Sinds begin dit jaar hebben we zo’n 475.00 kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar oud gevaccineerd. Ook hebben we 27.439 zieken verzorgd.
Dodelijkste uitbraak
De mazelenepidemie, die op 10 juni officieel is uitgeroepen, is de dodelijkste in de DR Congo sinds 2011-2012. Dit jaar alleen al, zijn meer dan 145.000 mensen besmet. Ook hebben 2.758 mensen het leven verloren.
Gebrek aan broodnodige hulp
‘Een snelle aanpak is van cruciaal belang om de impact van de mazelenepidemie te beperken. Toch moeten we vaststellen dat er een schrijnend gebrek is aan broodnodige hulp waarschuwt Karel Janssens, landencoördinator in DR Congo. Kortom, er moeten meer instanties en hulporganisaties in actie komen om hulp te bieden. En daarvoor is ook meer geld nodig.
Vaccineren is de enige oplossing
Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte waarvoor geen behandeling bestaat. De enige manier om de ziekte te bestrijden is een vaccinatie en het behandelen van de symptomen. Dit gaat gepaard met de hoop dat de patiënt sterk genoeg zal zijn om de infectie te boven komen.
Vaccins moeten koud blijven
Om de epidemie een halt toe te roepen is snelheid geboden. In een land als Congo, waar in veel gebieden weinig goede wegen zijn en stroom niet vanzelfsprekend is, is dat een fikse uitdaging. ‘Alleen al het transporteren van de vaccins is een enorme opgave. Er moet een koude keten worden opgezet, om de vaccins constant op een bepaalde temperatuur te houden. Daarvoor zijn koelkasten, generatoren, brandstof, snel transport en een onderhoudssysteem nodig’, legt Pierre Van Heddegem uit, coördinator van het noodhulpteam.
Epidemie verergerd
Zonder een massale mobilisatie van alle betrokken partijen, kan deze uitbraak nóg erger worden. ‘2 maanden nadat de uitbraak officieel is uitgeroepen lijkt het er niet op dat de situatie verbeterd is. Sinds juli neemt het aantal mensen dat besmet wordt alleen maar toe. En over een paar weken begint het schooljaar. Als we de uitbraak willen indammen, moet er meer hulp komen en wel onmiddellijk’, besluit Karel Janssens.
Gebrek aan hulp
Ondanks de omvang van de epidemie is er een alarmerend gebrek aan organisaties en middelen om op deze crisis te reageren. Er is slechts 2,5 miljoen dollar beschikbaar, maar er is 8,9 miljoen dollar nodig. Ter vergelijking: de huidige ebola-epidemie in het oosten van DR Congo heeft tot nu toe 1.700 levens geëist. Maar de ebola-bestrijding beschikt wél over veel meer middelen.