Economische en politieke crisis
Om ervoor te zorgen dat onze hulpverleners onze ziekenhuizen kunnen bereiken brengen we hen elke dag per Artsen zonder Grenzen auto’s heen en weer. Zowel onze internationale als Haïtiaanse hulpverleners. Normaal gaan onze lokale hulpverleners zelf naar de ziekenhuizen. ‘Het land bevindt zich in een zware economische en politieke crisis, en ziekenhuizen hebben de grootste moeite om open te blijven,’ vertelt Jane Coyne, die onze hulp in Haïti coördineert.
Ambulances aangevallen
In de straten werpen mensen blokkades op met brandende autobanden en kabels. Het komt zelfs voor dat er ’s ochtends ineens een muur op de weg staat. Dat betekent dat ambulances er regelmatig niet door kunnen en dat zuurstofflessen, bloedzakken, medicijnen en andere nodige voorraden de ziekenhuizen niet kunnen bereiken. Ambulances van overheidsziekenhuizen zijn veelvuldig aangevallen.
3 ziekenhuizen in hoofdstad Port-au-Prince
Ons heropende traumacentrum bevindt zich in de wijk Tabarre in Port-au-Prince. We hebben hier 170 medische staf, onder wie 8 chirurgen. Op dit moment kunnen we hier 25 patiënten verplegen. Dit wordt vergroot naar 50. Het traumacentrum, met de naam Nap Kenbé (Creools voor: hou je goed), werd oorspronkelijk geopend om acute zorg te bieden aan slachtoffers van de immense aardbeving van januari 2010. Vorig jaar voerden onze teams hier 3.240 operaties uit en verzorgden we 1.370 patiënten. Eind vorig jaar sloten wij het ziekenhuis. Onze 2 andere ziekenhuizen in Port-au-Prince bevinden zich in de wijken Martissant en Drouillard.
Hulpverlening aan staatsziekenhuizen
Naast de hulp in onze eigen ziekenhuizen bieden wij hulp aan andere ziekenhuizen, waaronder het universiteitsziekenhuis in de hoofdstad. Wij herbouwen de spoedeisende afdeling, geven trainingen aan de medische staf en hebben hen van medicijnen en andere essentiële spullen voorzien.
Ook belaagd in het westen
Ook in het westen van Haïti, in de stad Port-à-Piment, eist de onrust zijn tol. ‘Gelukkig staan wij goed bekend in het land en laten de mensen onze voertuigen meestal door. Al is het wel voorgekomen dat er stenen naar onze auto’s werden gegooid. En een aantal medische posten waar wij mee samenwerken zijn geplunderd. Het geweld op de weg betekent ook dat het nu wel 3 tot 5 uur kan duren voordat een ambulance een ziekenhuis bereikt,’ bericht Ella Lambe, onze projectcoördinator in Port-à-Piment.