Claudia Lodesani
Noodhulpcoördinator COVID-19 in ItaliëOnze meerwaarde in deze situatie
‘Als iets bij kunnen dragen, is het wel met onze ervaring met crisissituaties en epidemieën. Wat die twee met elkaar gemeen hebben, is het hoge aantal patiënten dat tegelijkertijd medische zorg nodig heeft. We zien dat de Italiaanse ziekenhuizen niet gewend zijn om hiermee om te gaan. Terwijl Artsen zonder Grenzen juist thuis is in deze manier van medische zorg verlenen. Daarom adviseren we gezondheidsorganisaties over bepaalde maatregelen die kunnen worden getroffen.
Getraumatiseerd zorgpersoneel
Toen we aankwamen in Lodi, in Noord-Italië, was gelijk duidelijk hoe getraumatiseerd het medisch personeel in het ziekenhuis was. Iedereen werkt hier bovenmenselijk hard, soms klokje rond. Ze hadden behoefte om te delen wat ze allemaal hebben meegemaakt de afgelopen weken. Dit is een situatie die zij nog nooit eerder hebben meegemaakt. Wij hebben naar ze geluisterd. Erover praten met mensen die snappen wat je doormaakt is heel belangrijk.
Verder kijken dan alleen ziekenhuizen
Belangrijk bij het indammen van een epidemie is zorgen dat artsen en verpleegkundigen fysiek en mentaal gezond blijven. Zonder hen zijn we nergens, in de strijd tegen het coronavirus. Ook is het van belang om verder te kijken dan alleen de zorg die wordt verleend in ziekenhuizen. Er wordt op veel meer plekken cruciale zorg verleend. Thuiszorg en huisartsen moeten bijvoorbeeld ook betrokken worden bij de aanpak van het virus.
Reorganisatie verzorgingstehuizen
Ook in verzorgingstehuizen wordt zorg verleend. En daar zijn er heel veel van in Italië. De bewoners van de tehuizen zijn een risicogroep voor het coronavirus. Het is dus belangrijk dat hier ook maatregelen worden getroffen. Wij ondersteunen het personeel in deze tehuizen met de uitvoer van beschermende maatregelen en infectiebeheersing.
Schrijnend en tragisch
Het lijden van ouderen tijdens deze crisis is schrijnend en tragisch. Als je een ziekenhuis binnenkomt zie je honderden kwetsbare mensen. Ze kunnen hun familie niet zien door de besmettelijke ziekte, en vechten in hun eentje. Dat is heel aangrijpend. Corona laat op iedereen een diepe indruk achter.
Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet
Onze teams werken nu in meerdere landen in Europa en ver daarbuiten aan het bestrijden van het coronavirus (COVID-19).
We staan ook in nauw contact met de Nederlandse overheid. Mocht onze hulp hier nodig zijn, zullen wij zeker ook hier aan de slag gaan. Vooralsnog is deze hulp nog niet gevraagd.
Volg de laatste ontwikkelingen over onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.