Gevaarlijkste migratieroute over land

De Darièn Gap is ’s werelds gevaarlijkste migratieroute over land. De natuur is er medogenloos – veel mensen verdwalen – en geweld is er aan de orde van dag. Veel migranten krijgen te maken met geweldpleging en ontvoeringen. Wat de Garièn Gap extra berucht maakt, is het seksueel geweld dat er op grote schaal plaatsvindt.

Zorg in Costa Rica

Sinds april bieden onze teams medische zorg aan de migraten die het seksueel geweld hebben overleefd. Dit doen we vanuit het Estación Migratoria del Sur (zuidelijk migratiestation) in Costa Rica, samen met een lokale partner. Onze artsen, verpleegkundigen, psychologen en sociaal werkers gebruiken gesprekstechnieken om te achterhalen wie seksueel geweld heeft moeten doorstaan. We behandelen dus niet alleen de mensen die uit zichzelf hulp zoeken. Maar gaan ook het gesprek aan met mensen die voor andere medische noden langskomen. Seksueel geweld is vaak niet zichtbaar.

In de eerste 72 uur na het seksueel geweld kunnen we nog veel psychisch en fysiek letsel voorkomen, zoals een hiv-besmetting.
Carlos Estrella, projectcoördinator in Costa Rica

De eerste 72 uur

‘We streven ernaar om slachtoffers van seksueel geweld zo snel mogelijk medische zorg te bieden – het liefst binnen 72 uur,’ vertelt onze projectcoördinator Carlos Estrella. ‘Dan kunnen we nog veel psychisch en fysiek letsel voorkomen, zoals een hiv-besmetting. Ons doel is om een medische strategie op poten te zetten die ervoor zorgt dat onze patiënten niet opnieuw slachtoffer worden. Een behandeling met meerdere specialisten, in een vertrouwelijke omgeving.’