Kinderen met malaria
Onze teams ondersteunen het ziekenhuis in Batangafo, een stad in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek. De stad heeft 31.000 inwoners. Daarnaast leven er nog eens 22.000 binnenlandse vluchtelingen (mensen die vanuit andere plaatsen in het land zijn gevlucht voor het heersende conflict). Bij 8 van elke 10 kinderen die in het ziekenhuis op consult komen, zijn de klachten te wijten aan malaria. Denk hierbij aan bloedarmoede en uitdroging.
Landelijke stijging malaria
‘Elk jaar zien we hier een piek van mensen met malaria’, zegt medisch coördinator Carmen. ‘De stijging van het aantal malariapatiënten vindt landelijk plaats. In 2019 hebben we in heel Centraal-Afrikaanse Republiek 578.072 mensen met malaria behandeld. Het land heeft al jaren te maken met conflicten. Dat heeft effect op het zorgsysteem. De mensen hier hebben onvoldoende toegang tot effectieve malariabehandelingen. Er zijn wel geïmpregneerde klamboes verkrijgbaar, maar die zijn onbetaalbaar voor veel mensen.’ Eenvoudige malaria kan met een pillenkuur van 3 dagen worden behandeld, voor ernstige malaria is een ziekenhuisopname nodig.
40.000 malariapatiënten behandeld
Sinds het begin van het jaar hebben onze teams in Batangafo al bijna 40.000 malariapatiënten behandeld. Vorig jaar waren dit in dezelfde periode 23.000 malariapatiënten. Dit jaar zijn er al 1.000 kinderen onder 5 jaar opgenomen in het ziekenhuis. Maar liefst 28 van deze 1.000 kinderen hebben de ziekte niet overleefd. Om de ziekte aan te pakken, en meer doden te voorkomen, hebben onze hulpverleners in Batangafo een grootschalige campagne uitgevoerd. Ze hebben duizenden huishoudens voorzien van preventieve medicatie. Deze medicijnenen voorkomen dat mensen malaria krijgen. De campagne werd opgedeeld in 3 fases.
Aanpak preventieve campagne
Eerst hebben onze teams ervoor gezorgd dat de mensen in Batangafo op de hoogte waren van de campagne. Dat hebben ze gedaan door invloedrijke personen binnen de gemeenschap te betrekken bij hun werk. Op deze manier bereiken we namelijk meer mensen, bouwen we vertrouwen op en houden we rekening met lokale gebruiken en culturele normen en waarden. Ook zijn er radiospots gemaakt die op lokale radiozenders werden uitgezonden.
Dan volgt fase 2. In deze fase zijn onze hulpverleners van deur tot deur gegaan om de medicatie voor de preventieve behandeling uit te delen, en de mensen te informeren over malaria. In fase 3 zijn onze teams opnieuw langs alle huishoudens gegaan, om te checken of de mensen de behandeling hadden afgerond. Ook werd er gevraagd naar eventuele bijwerkingen. Het voordeel van deze aanpak is bijvoorbeeld dat vragen direct beantwoord kunnen worden.
Rekening houden met corona
Bij de campagne werd het risico op de verspreiding van corona zo klein mogelijk gehouden. Zo werd de medicatie bij mensen thuis afgeleverd, zodat er geen grote groepen mensen bij elkaar zouden komen op distributielocaties. Ook hebben onze teams afstand gehouden en mondmaskers gedragen. In totaal hebben 32.670 mensen de preventieve behandeling afgerond, waaronder 6.531 kinderen en 135 zwangere vrouwen. Binnenkort staat een tweede ronde van de campagne gepland.
Onze hulp in Batangafo
De mensen in Batangafo zijn al meer dan 10 jaar het slachtoffer van geweld en conflict. De situatie is nog steeds onstabiel. En de verwachting is dat de komende verkiezingen, gepland voor het einde van dit jaar, nog meer onrust met zich mee zal brengen. Onze teams geven sinds 2006 medische zorg aan de mensen in Batangafo. Ze ondersteunen het lokale ziekenhuis en bieden bijvoorbeeld kraamzorg, behandeling voor hiv en aids, en geestelijke gezondheidszorg.