Kinderen die zelfmoord proberen te plegen

Ook kinderen hebben ernstige, psychische problemen. Kinderen met terugkerende nachtmerries, die slaapwandelen, gestopt zijn met eten en praten, regressief gedrag vertonen als ineens weer beginnen met bedplassen, zichzelf verwonden of nog erger: suïcidale gedachten hebben. In 2020 hebben onze kinderpsychologen 49 kinderen behandeld met zelfmoordneigingen- en pogingen.

Wat wij zien zijn nóg meer gevoelens van hopeloosheid, wanhoop, tekenen van depressie en ook reactieve psychose, zelfverwonding en zelfmoordgedachten. In de ernstigste gevallen willen kinderen van iedereen en alles afgesloten zijn, en zeggen ze dat ze een einde aan hun leven willen maken. Ze willen de hele tijd in hun tent blijven, ze willen met niemand contact. Het liefst willen ze dood zijn om de pijn te stoppen. Ze willen zich niet meer voelen zoals ze dat nu doen.
Thanasis Chirvatidis, kinderpsycholoog in Lesbos

4 maanden na brand kamp Moria

Inmiddels is het vier maanden nadat kamp Moria, op Lesbos, is afgebrand. Ondanks alle beloften zitten meer dan 15.000 vrouwen, mannen en kinderen vast in afgrijselijke omstandigheden op de Griekse eilanden, terwijl de koude winter is ingetreden.

Psycholoog Thanasis vertelt over deze situatie.

Bekijk de video

Van kamp Moria naar een ander kamp

Half september, nog geen twee weken nadat kamp Moria op Lesbos was afgebrand, werden mensen gedwongen overgebracht naar een nieuw kamp dat ook wel Moria 2.0 of Kara Tepe 2 wordt genoemd. Op dit moment leven meer dan 7.000 mensen, waaronder 2.500 kinderen, er in tenten die door het slechte weer regelmatig overstromen. Het kamp bevindt zich half op het strand, in de volle gure koude zeewind. Deze abominabele omstandigheden dragen voor een groot deel bij aan de verergering van de mentale toestand van de mensen. Ook schiet de bescherming van de mensen in het kamp ernstig tekort. Afgelopen week nog werd een 3-jarig Afghaans meisje verkracht op Lesbos en in de modder gevonden. Zij is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Een schokkende gebeurtenis die opnieuw de acute nood voor veilige, waardige onderkomens voor de meest kwetsbaren aangeeft.

Hevige regenval op 13 oktober. Het nieuwe kamp op Lesbos voor de mensen uit Moria staat op een onbeschutte locatie, deels op het strand. © MSF
Kamp Vathy, Samos. Foto van mei 2020. © MSF

Ratten in kamp Vathy op Samos

In kamp Vathy op Samos, waar 3.500 mensen verblijven, zijn er geen enkele verbeteringen in de levensomstandigheden gemaakt. Het oorspronkelijke opvangcentrum heeft een capaciteit van 648 mensen. Het merendeel van de mensen hebben een onderkomen gefabriceerd in het bos naast het officiële opvangcentrum. Er zijn niet genoeg douches en andere hygiënische voorzieningen, er is geen warm onderdak. Het wemelt er van de ratten. Eind november-begin december hebben onze teams daarom een 5-daagse vaccinatiecampagne uitgevoerd. Zij hebben 2.200 volwassenen en kinderen tegen tetanus ingeënt.

De toekomst ziet er nog hopelozer uit. Op Samos, op een geïsoleerde plek op 5 kilometer van kamp Vathy, is een nieuw “multifunctioneel ontvangst- en identificatiecentrum” gebouwd. Het centrum is omgeven door grote omheiningen van prikkeldraad, zelfs om kinderspeelplekken heen. Ook op Lesbos wordt een dergelijk centrum gebouwd.
Stephan Oberreit, landencoördinator voor onze hulp in Griekenland

Winter en de coronapandemie

'Ondanks de beloften van de Europese Unie, de branden in kamp Moria op Lesbos, op Samos en Chios, is het Europese migratiebeleid er nog steeds op gericht mensen onnodig lang vast te houden in onmenselijke omstandigheden. Mensen op de Griekse eilanden moeten opnieuw een winter ingaan zonder voldoende beschutting, in absolute wanhoop, en dit jaar ook nog middenin een wereldwijde pandemie,’ besluit Stephan Oberreit.

Medische en psychische hulp

Onze teams bieden hulp in Lesbos en Samos. In Lesbos werken we in een kliniek voor psychische hulp in Mytilini, en een tweede kliniek bij het voormalige kamp Moria waar patiënten naartoe komen of worden gebracht. Een gezondheidsvoorlichtingsteam gaat het nieuwe kamp in. En we brengen mensen naar het ziekenhuis als dat nodig is. In Samos werken onze teams net buiten kamp Vathy, naast medische en psychische hulp zorgen ze ook voor schoon water tot zo'n 80.000 liter per dag.

gezin ontvlucht brand moria lesbos

Kom in actie: teken ook onze petitie!

Laat ook jouw stem horen! Samen met ons. En samen met 450 andere Europese organisaties en Europarlementariërs. Samen komen wij in actie voor de mensen op de Griekse eilanden. We kunnen niet stil blijven en het hierbij laten. Roep Europese leiders op nú in actie te komen. Moria herbouwen is gèèn menselijke oplossing: evacueren wel!
Teken nú

*De link stuurt je naar de website van Change.org waar de petitie wordt aangeboden. Deze link is veilig en is opgezet door Artsen zonder Grenzen in samenwerking met 450 andere organisaties, instanties en politici. Samen roepen we daar de Europese leiders op om nu in actie te komen.

Lees meer over de achtergrond van deze petitie