Klinieken, water en hulpgoederen
Dagelijks behandelen wij honderden kinderen, vrouwen en mannen in onze klinieken. We werken samen met hulporganisaties om voor meer veilig water te zorgen, waspunten en wc’s te bouwen. En we delen spullen uit voor de dagelijkse levensbehoeften.
Noodsituatie in Griekenland
‘Dit is geen nieuwe noodsituatie: de Griekse hotspots zijn al een hele tijd overbevolkt,’ stelt Tommaso Santo, hoofd van onze hulp in Griekenland. ‘Al meer dan 3 jaar worden deze mensen ter ontmoediging in erbarmelijke omstandigheden op de eilanden vastgehouden. De recente piek in nieuwe aankomsten toont aan dat deze tijdelijke oplossing niet houdbaar is.’ Ondanks de huidige piek heeft de Griekse overheid nu maar 2 dokters in dienst op Lesbos, 1 dokter op Samos en 1 op Chios.
13.000 mensen in kamp Moria
Van de 30.000 mensen, bevinden zich er 12.000 op Lesbos; 13.000 in het Moria-kamp alleen al, waar eigenlijk alleen maar plaats is voor een derde daarvan. Op Samos bevinden zich 5.000 mensen. Samos is berekend op minder dan een vijfde daarvan.
‘De Turkse dokters konden echter niets meer voor haar doen’
Fatima, 9 jaar oud
Ook stokt de doorstroom naar het Griekse vasteland. Ruim 2.500 mensen moeten met voorrang overgebracht worden omdat ze in kwetsbare toestand verkeren en staan ook als zodanig geregistreerd. Het Afghaanse 9-jarige meisje Fatima is er één van. Zij kan niet lopen, haar vader draagt haar overal naartoe. ’s Nachts huilt ze vaak, aldus haar vader. Fatima is gewond geraakt door de ontploffing van een bom. ‘Het was 2015, Fatima was buiten en de kracht van de explosie wierp haar naar de andere kant van de straat. Haar broertje van 4 overleed.’
Ruggenmerg
‘Fatima is in Afghanistan 3 keer geopereerd, maar we besloten ons land te verlaten om betere medische hulp voor haar te vinden.’ Een maand na de explosie slaagde de familie erin Turkije binnen te komen. ‘Hier werd ze opnieuw geopereerd. De Turkse dokters konden echter niets meer voor haar doen: er is een probleem met haar ruggenmerg, zeiden ze. We hadden geen andere optie dan hiernaartoe te komen.’ En dus ging de familie na 3 jaar in Turkije de gevaarlijke reis naar Griekenland aan. In het Moria-kamp op Lesbos heeft het 6-koppige gezin onderdak gevonden in een vrachtcontainer, samen met nog 11 anderen. Het gezin leeft hier op 4 vierkante meter.
Kinderen met psychische problemen
Vooral voor kinderen is de situatie onhoudbaar. 3 kinderen die zelfmoord hebben geprobeerd te plegen, 17 die waarschijnlijk zichzelf hebben geprobeerd te verminken. Dat zijn enkele voorbeelden van de kinderen die wij in juli en augustus op gesprek hebben gehad. ‘Kinderen hebben nachtmerries en trekken zich terug. Sommigen stoppen volledig met praten. Zij moeten onmiddellijk hier uit het Moria-kamp weg,’ aldus Katrin Brubakk, teamleider psychologische hulp.
Zeynab (12) heeft een hersentumor
Zeynab (12) heeft een hersentumor. ‘Een paar nachten geleden had ze een ernstige epileptische aanval, maar er was niemand die ons kon helpen,’ vertelt haar broer gefrustreerd. Het gezin, waaronder hun 97-jarige grootvader, delen een tent met nog 4 andere gezinnen. ‘We kunnen onze benen nog niet eens uitstrekken als we willen slapen.’