1. Gebrek aan toegang tot zorg

Door tekorten aan voorraden, medisch personeel en apparatuur, zijn veel openbare medische faciliteiten gesloten. Doordat er minder geld beschikbaar is, zijn er niet genoeg medicijnen. Artsen moeten hierdoor regelmatig kiezen wie ze wel of niet gaan behandelen met aansterkende voeding. Er is niet genoeg voor iedereen.

Een moeder komt bij het ziekenhuis aan, haar dochter heeft zuurstoftekort door ondervoeding. © Jinane Saad
Moeders geven hun kinderen speciale voeding. © Jinane Saad

2. Armoede en slechte levensomstandigheden

Slechte levensomstandigheden dragen ook bij aan de toename van ondervoeding. Onze klinieken behandelen vooral patiënten uit vluchtelingenkampen. Ze hebben daar geen fatsoenlijk dak boven hun hoofd en beperkte toegang tot geld, voedsel, schoon water en sanitaire voorzieningen. Hierdoor worden mensen sneller ziek. Wie ziek wordt, heeft nog meer kans ondervoed te raken.

Een moeder krijgt uitleg over ondervoeding. © Jinane Saad
Een kind dat voldoende is aangesterkt krijgt een sticker met een smiley. © Jinane Saad

3. Gebrek aan kennis

Medische consulten tijdens en na de zwangerschap kunnen ondervoeding bij zwangere vrouwen of hun baby’s opsporen. Hoe eerder ondervoeding wordt ontdekt hoe sneller we hulp kunnen bieden. Helaas zijn er in Jemen bijna geen faciliteiten voor prenatale consulten. Mensen zijn zich beperkt bewust van het belang van borstvoeding en routinevaccinaties voor kinderen. Ouders weten niet hoe ze de eerste symptomen van ondervoeding kunnen herkennen. Hierdoor zoeken ze vaak te laat naar hulp.

Kinderen in Jemen helpen

Door de toename van patiënten die lijden aan ondervoeding hebben we noodmaatregelen genomen. We schalen onze hulp op om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen. Zo geven we extra gezondheidsvoorlichting aan de bevolking en voorzien onze voedingscentra van extra bedden.

In totaal werken we in 13 van de 21 deelstaten van Jemen. Het voedingscentrum in het ziekenhuis van Abs is een van onze grootste projecten in het land. Ook zijn we werkzaam in vluchtelingenkampen. We houden consulten, bieden medische zorg en verwijzen mensen door voor specialistische zorg in onze voedingscentra en ziekenhuizen.

Bedankt voor je steun in 2022

Hoe kan ik helpen?

In Jemen, maar ook in andere landen zien we steeds meer kinderen met ondervoeding. Ook mensen in Afghanistan, Nigeria en Zuid-Soedan staan oog in oog met de voedselcrisis. Jouw donatie helpt onze artsen om medische hulp te bieden in ernstige noodsituaties. Help je mee met een bijdrage?

Doe mee met de actie