Hoe ernstig is de situatie in India?
De situatie is zeer kritiek. ‘De tweede golf verraste iedereen. In zeer korte tijd heeft het aantal coronabesmettingen en doden een alarmerend niveau bereikt. De autoriteiten zijn goed georganiseerd en passen zich zo goed mogelijk aan op de veranderende situatie. Maar er is een enorm tekort aan bedden, zuurstof en medicijnen’, legt onze medisch coördinator Mabel Morales uit.
Doordat alle focus nu op het behandelen van coronapatiënten ligt, krijgen patiënten met andere ziekten, niet de zorg die zij nodig hebben. Onze teams zorgen er daarom voor dat ook de behandeling van patiënten met andere ziekten doorloopt. Bijvoorbeeld mensen met tuberculose, een veelvoorkomende ziekte in India.
Waar wordt de plotselinge toename door veroorzaakt?
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Sinds oktober 2020 daalde het aantal coronabesmettingen in India gestaag. Daardoor ontstond hier het gevoel dat corona niet langer een probleem was. Er werd geen afstand meer gehouden en ook mondmaskers werden niet meer gedragen. Daarnaast hebben er evenementen plaatsgevonden waar veel mensen tegelijk geïnfecteerd zijn geraakt. Daar komt bij dat India veel zeer dichtbevolkte gebieden kent, waaronder Mumbai. Er is geen direct bewijs dat varianten van het coronavirus hebben bijgedragen aan deze plotselinge toename.
Welke coronahulp bieden onze teams?
Op dit moment helpen onze teams in de stad Mumbai bij de bestrijding van het coronavirus. Teams van verpleegkundigen en artsen helpen in twee enorme tenten bij het BKC-ziekenhuis. In totaal kunnen daar 2.000 patiënten terecht voor intensieve coronazorg. We leveren ook zuurstof aan dit ziekenhuis en andere coronabehandelcentra in Mumbai.
Ook zorg voor tuberculosepatiënten
Onze teams zorgen voor continuïteit in de zorg voor ruim 2.000 tuberculosepatiënten in onze kliniek en het Shatabdi-ziekenhuis. In datzelfde ziekenhuis, en negen andere klinieken, voeren we coronatests uit. Daarnaast geven onze teams digitale gezondheidsvoorlichting en training in infectiebeheersing en –preventie. Ook delen ze hygiënekits uit aan mensen op straat. Denk hierbij aan zeep en mondmaskers. 42% van de bevolking van Mumbai loopt namelijk een zeer hoog risico op besmetting door onhygiënische leefomstandigheden.
‘Een band met mijn patiënten opbouwen, durf ik niet meer'
Wat zijn onze grootste zorgen?
Over drie specifieke zaken zijn we het meest bezorgd:
- Kwetsbare mensen met ziekten als diabetes, hiv en/of tuberculose. Wij informeren deze mensen over hoe zij zichzelf kunnen beschermen tegen het coronavirus.
- Zorgpersoneel. In chaotische situaties waarbij veel patiënten tegelijkertijd opgenomen moeten worden, zijn zij kwetsbaar om besmet te raken. Het gevolg is dat personeel uitvalt, en de werkdruk stijgt. Bescherming voor zorgpersoneel zou dus overal een topprioriteit moeten zijn. Want zonder zorgpersoneel geen zorg voor coronapatiënten.
- Door de toename van ernstig zieke coronapatiënten, neemt ook het aantal mensen dat opgenomen moet worden in het ziekenhuis toe. Daarom ondersteunen onze teams het speciale coronabehandelcentrum in Mumbai. Met mensen, maar ook met zuurstofapparatuur.
Eerdere COVID-19 hulp in India
Tijdens de eerdere coronagolf in India, hebben onze teams van midden juni tot en met augustus ruim 400.000 inwoners van Mumbai getest op corona. We hebben medische zorg geboden in ons eigen coronabehandelcentrum met 100 bedden. En zeep en mondmaskers uitgedeeld aan mensen op straat. In Patna ondersteunden onze teams de zorgmedewerkers met psychologische steun. Tot afgelopen februari werden mensen met milde coronaklachten behandeld. Aan kwetsbare groepen mensen, zoals mensen met een hoge bloeddruk of diabetes, werden mondmaskers en zeep uitgedeeld.