Van januari 2020 tot nu: wat we samen hebben bereikt
In de strijd tegen het coronavirus bieden onze teams hulp in ziekenhuizen, verzorgingshuizen tot en met opvangcentra voor vluchtelingen, migranten en daklozen en zelfs gevangenissen. In meer dan 47 landen lopen op dit moment speciale coronaprojecten. Hieronder een terugblik van januari 2020 tot nu.
Perspectief: hoe nu verder?
‘Vrouwen blijven bevallen, conflicten zullen voortduren en ziekten als malaria en mazelen keren elk jaar weer terug. Wij blijven ervoor zorgen dat mensen veilige en goede zorg krijgen. Want uit ervaring weten we dat de gevolgen voor de reguliere zorg minstens zo verwoestend kunnen zijn als een ziekte zelf,' zegt Kate White, medisch coördinator COVID-19.
Daarom blijven we ons wereldwijd inzetten om de mensen te bereiken die dringend medische hulp nodig hebben. Waar corona uitbreekt zullen we direct medische hulp bieden. Als een vaccin beschikbaar komt staan wij klaar om te helpen met onze logistieke expertise. En we blijven pleiten voor een vrij toegankelijk vaccin.
Vaccin vrij toegankelijk maken
‘We hebben té vaak gezien dat mensen sterven doordat betaalbare vaccins, testen of medicijnen buiten hun bereik lagen. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat de geschiedenis zich nu niet herhaalt met COVID-19,’ zegt arts Sidney Wong.
‘Het wijdverspreid toegankelijk maken van een toekomstig coronavaccin is daar een belangrijk onderdeel van en daar blijven wij ons voor inzetten’, vult Dimitri Eynikel, vertegenwoordiger van Artsen zonder Grenzen bij de Europese Unie, aan. ‘Het is heel belangrijk dat alle landen samenwerken. Alleen dan kunnen we de coronapandemie stoppen.’ Als organisatie doen wij voortdurend een beroep op overheden en de farmaceutische industrie om een toekomstig vaccin vrij toegankelijk te maken.
Logistieke expertise inzetten
'En als er eenmaal een vaccin beschikbaar komt, dan staan we klaar met onze logistieke expertise,’ vertelt biomedisch expert Eric Kwizera. ‘Het opzetten van vaccinatiecampagnes is grotendeels een logistieke operatie.’ Onze teams hebben ruim 40 jaar ervaring in het bestrijden van ziekte-uitbraken als mazelen en ebola in de meest onbegaanbare gebieden. En onze grootste noodhulpoperatie gaat door, dankzij de steun van mensen zoals jij.