Waar een bed nooit leeg is
In het Hôpital Immaculée Conception (HIC) in Les Cayes bieden onze teams chirurgische en postoperatieve zorg. Dit doen we in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en vrijwilligers uit de buurt. We hebben al meer dan 90 mensen geopereerd. De kamer waar mensen uitrusten na een operatie is continu bezet. Zodra een patiënt een bed verlaat, arriveert de volgende. Buiten hebben we 7 tenten geplaatst met 62 extra bedden. Voor de patiënten het ziekenhuis bereiken, hebben ze er vaak een lange reis opzitten.
Het verhaal van Dèdè
Jean Nader Joseph, beter bekend als Dèdè, herinnert zich het moment van de aardbeving nog goed. ‘Mijn vriend heeft me nog proberen te waarschuwen. Hij riep: “Er komen rotsblokken op ons af!” Een van die rotsen is op zijn hoofd gevallen. Hij was op slag dood. Dezelfde kei is op mijn been gevallen. Ik bracht een nacht door in de bush voordat mijn vrouw en buren me kwamen bevrijden.’ Als hij hoort dat onze teams gratis zorg bieden in het ziekenhuis in Les Cayes, reist hij af naar de provinciestad. Een urenlange reis door berggebied. Na 12 dagen is hij ontslagen, maar er resten nog vele uren fysiotherapie.
Mobiele klinieken met 100 patiënten per dag
Patiënten als Dèdè zien onze teams nog elke dag. Ook in onze mobiele klinieken, waar we soms wel 100 patiënten per dag behandelen. ‘Gebieden in de buurt van Maniche en Aquin zijn moeilijk te bereiken,’ zegt projectcoördinator Bram Keijzer. Patiënten die gespecialiseerde zorg nodig hebben, vervoeren naar ons ziekenhuis in Les Cayes. Andere klachten behandelen we ter plaatse. We zien veel infecties, huidaandoeningen en ondervoeding. Omdat veel klachten voortkomen uit slechte leefomstandigheden, verbeteren we ook de toegang tot schoon water en de sanitaire voorzieningen van deze locaties.
‘We zijn er nog niet’
Er is nog veel werk te doen.‘We zijn er nog niet als het behandelen van de gewonden voorbij is,’ vertelt Carla Meiki, een van onze andere projectcoördinatoren. ‘Er moet er nog veel gebeuren op het gebied van postoperatieve zorg. Het is heel belangrijk dat patiënten onder toezicht revalideren. Zo verkleinen we de kans op infecties.’ Het werk van onze teams blijft doorgaan in Haïti.
Noodhulpgoederen naar Haïti
Onze teams hebben circa 90 ton aan noodhulpgoederen naar Haïti gevlogen. Wat er zoal in die vrachtvliegtuigen zit? Medicijnen, verbanden, tabletten om water te zuiveren en tenten voor noodklinieken, om maar wat te noemen. Enkele uren na de aardbeving in Haïti zijn we in Brussel begonnen met deze logistieke operatie. Neem een kijkje achter de schermen in deze video.