Topconferentie

Morgen 26 september vindt in New York de eerste VN-topconferentie ooit over tuberculose plaats. Doel ervan is tot een wereldwijd antwoord op de tuberculose-epidemie te komen.

Meest dodelijke infectieziekte

Deze week werden nieuwe cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat de bestrijding van de meest dodelijke infectieziekte ter wereld nog altijd te weinig tempo maakt. In 2017 stierven 1,6 miljoen mensen aan de ziekte en kregen 10 miljoen mensen tuberculose. Gebrek aan goede diagnose en rapportage over de ziekte blijft een groot probleem: meer dan een derde van de mensen met tuberculose hebben in de afgelopen 7 jaar niet de goede diagnose gekregen.

Trage tempo

Voornaamste reden hiervoor is het trage tempo waarmee overheden nieuwe test- en behandelopties invoeren. Vorig jaar had bijna 90% van de mensen die baat zouden kunnen hebben bij betere medicatie geen toegang ertoe.

Te weinig geld

Al tientallen jaren is er te weinig geld voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe tests en nieuwe medicatie voor tuberculose. Sinds de jaren ’40 is de behandeling van tuberculose nauwelijks gewijzigd, en in de afgelopen 50 jaar zijn maar twee nieuwe medicijnen tegen tuberculose ontwikkeld. Van de mensen met de gevaarlijke multiresistente variant van tuberculose krijgt maar een kwart de goede diagnose en behandeling.

Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.

Pijnlijke behandeling

De mensen met MDR-TB die het geluk hebben opgenomen te worden in een behandelprogramma, moeten een pijnlijke behandeling van twee jaar ondergaan. Daarbij krijgen ze 170 injecties en ruim 12.000 pillen. De bijwerkingen van de behandeling kunnen doofheid en een psychose zijn en het komt zelfs voor de patiënten zelfmoord plegen. Daarbij is de behandeling maar in 55% van de gevallen succesvol.

Snelle kuur

Een werkbare en snelle kuur tegen tuberculose bestaat nog steeds niet. Om de epidemie snel te bestrijden, zijn verbeterde behandelingen, snelle en simpele tests en effectieve vaccins voor zowel volwassenen als kinderen nodig.

Toezeggingen

Ondanks de uitdagingen rond tuberculose blijven de financiële toezeggingen van regeringen om onderzoek en ontwikkeling rond tuberculose op te voeren enorm achter. Op dit moment is er een gat van 1,3 miljard euro per jaar.

Multiresistente tuberculose

Wij zijn vooral bezorgd over de opmars van multiresistente tuberculose (MDR-TB). Daarom zijn we TB-PRACTECAL gestart, een onderzoeksproject in samenwerking met een aantal internationale instituten. Doel is een nieuwe kuur voor MDR-TB te vinden die meer dan 50% van de patiënten geneest, maar 6 maanden duurt en veel minder bijwerkingen heeft.

Eerste patiënt

Het onderzoek vindt plaats in Oezbekistan, Wit-Rusland en Zuid-Afrika, waar MDR-TB relatief veel voorkomt. De eerste patiënt startte in januari 2017 in Nukus, Oezbekistan, en vorige maand begon daar de honderdste patiënt aan de behandeling. Uiteindelijk moeten 630 patiënten meedoen aan het ontwikkelen van de nieuwe behandeling. In 2021 moet het project dan succesvol worden afgerond.

TB-PRACTECAL wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.