Hulp aan vluchtelingen in Athene
In Athene bieden onze teams hulp aan vluchtelingen, asielzoekers en migranten in twee klinieken. In de eerste kliniek vangen we slachtoffers van martelingen of andersoortig grof geweld op. Omdat we samenwerken met twee andere organisaties kunnen mensen er allerlei soorten hulp krijgen: van medische en psychische hulp, fysiotherapie, tot maatschappelijke en juridische bijstand. Deze kliniek blijft open tot 2022.
In de tweede kliniek hebben we ons aanvankelijk gericht op seksuele gezondheidszorg. Onze teams behandelen er vrouwen tijdens en na de zwangerschap. Ook bieden we zorg aan slachtoffers van seksueel geweld en behandelen we seksueel overdraagbare aandoeningen. Sinds 2017 zijn we ons zorgaanbod gaan verbreden. Zo behandelen we nu ook niet-overdraagbare ziektes als hart- en vaatziektes. Wie specialistische zorg nodig heeft, verwijzen we naar lokale ziekenhuizen. Deze patiënten begeleiden we naar het ziekenhuis om het consult te vertalen.
Door de hele stad geven onze teams voorlichting. Ook over het coronavirus. We zijn een project gestart om ervoor te zorgen dat vluchtelingen, asielzoekers en andere migranten toegang krijgen tot het vaccin. Om zoveel mogelijk mensen te informeren, gaan onze voorlichters de straat op. Wie moeite heeft met de taal, helpen we met het maken van een vaccinatie-afspraak.
Medische en psychologische hulp op Lesbos en Samos
Onze teams geven medische zorg op de Griekse eilanden Lesbos en Samos. Op Lesbos bieden we hulp in onze bestaande kliniek bij het voormalige kamp Moria op Lesbos. Bijna 10.000 vluchtelingen, asielzoekers en migranten zijn na de brand – soms tegen hun wil - naar een nieuw kamp overgebracht. Dit kamp bevindt zich deels op een strand, in de volle, koude wind van de zee. Onze teams halen patiënten uit het nieuwe kamp op voor hulp in onze kliniek. Ze worden na behandeling ook weer teruggebracht. Ook werken we net buiten vluchtelingenkamp Kara Tepe. Daar vaccineren we kinderen tegen veel voorkomende ziektes en bieden we medische zorg aan zwangere vrouwen. Slachtoffers van geweld met ernstige psychische problemen krijgen hulp in onze kliniek in de hoofdstad Mytilini.
Onze teams op Samos zijn verhuisd naar een locatie in de buurt van het nieuwe detentiecentrum in Zervou. Het kamp bestaat uit zeecontainers, omheind met prikkeldraad en is voorzien van een geavanceerd bewakingssysteem. ’s Avonds gaan de toegangspoorten op slot. ‘De opening van dit
gevangeniskamp symboliseert een einde voor vele vluchtelingen,’ zeggen onze psychologen op het eiland. ‘Een einde aan vrijheid en een einde aan de zin van het leven.’ We zien de mentale gezondheid van veel mensen verslechteren. Het is soms moeilijk voor onze psychologen om de juiste woorden te vinden. 'Wat zeg je tegen iemand die geen misdaad heeft begaan maar toch wordt opgesloten?' Naast psychische zorg, begeleiden onze teams vrouwen in het kamp tijdens en na de zwangerschap. Ook geven we voorlichting over het coronavirus om besmettingen te voorkomen. Dagelijks zorgen we voor schoon drinkwater en tolken we bij afspraken in het lokale ziekenhuis.
Honderden mensen vermist
Niet iedereen bereikt de Griekse eilanden. Sinds juni 2022 zijn bijna duizend mensen op de vlucht vermist geraakt tijdens hun poging om Griekenland te bereiken. Vermoedelijk zijn ze onder dwang terug in zee gedreven. Deze vermoedens worden bevestigd door verhalen die onze teams horen van patiënten. Zij vertellen ons dat ze bij eerdere pogingen om Griekenland te bereiken op traumatische en gewelddadige wijze zijn onderschept en met geweld terug op zee zijn geduwd. Ook vertellen ze ons dat ze gemaskerde mannen tegen zijn gekomen die zich voordeden als artsen om hun vertrouwen te winnen. Soms zelfs als artsen van Artsen zonder Grenzen.
Er zijn talrijke beschuldigingen binnengekomen over het blootstellen van migranten aan verschillende vormen van geweld. Zoals ontvoeringen, pushbacks, opsluiting en beroving van voedsel en onderdak. Onze teams dringen er bij de Griekse autoriteiten op aan dat de Europese Commissie een onderzoek instelt naar de berichten over de honderden vermiste migranten.
Wil jij helpen?
Dankzij de steun van onze donateurs kunnen we medische hulp bieden aan iedereen die het nodig heeft. Aan mensen die geraakt zijn door oorlog en conflict, of door extreem weer. Dat doen we in Griekenland, maar ook in bijvoorbeeld Afghanistan en Jemen. Jouw steun maakt dit mogelijk.
-
10.400psychologische consulten gegeven in 2020
-
48.800medische consulten in onze klinieken in 2020
-
100slachtoffers van martelingen behandeld in 2020
Bekijk kamp Moria door de jaren heen:
Van 2015 tot nu