Slechte toegang tot zorg voor vrouwen

‘Onze medische teams bestaan voor de helft uit vrouwen,’ begint Mickael le Paih, onze vertegenwoordiger in Afghanistan. ‘Met het besluit om vrouwen de toegang tot medische opleidingen te ontzeggen, wordt vrouwen meer dan een opleiding ontnomen. Ze zullen ook slechter toegang krijgen tot zorg.’ In Afghanistan mogen vrouwen alleen behandeld worden door vrouwelijke artsen en verpleegkundigen.

Grote tekorten vrouwelijke specialisten

‘Als meiden niet meer naar school mogen, dan kunnen ze later ook geen geneeskunde of andere medische opleiding volgen,’ gaat le Paih verder. ‘Waar komen dan in de toekomst de artsen en verpleegkundigen vandaan die zorg kunnen bieden aan Afghaanse vrouwen? Om de gezondheidszorg toegankelijk te houden voor iedereen, moet de zorg ook verleend kunnen worden door iedereen, ongeacht gender.’

Nu al is het lastig om vrouwelijke medisch specialisten te vinden. Bijvoorbeeld in Khost, waar een van onze drukste kraamklinieken ter wereld staat. Vrouwelijke verloskundigen en gynaecologen zijn essentieel om verloskundige zorg te blijven bieden in Afghanistan. Alleen al tussen januari en juni 2024 mochten onze teams 22.300 bevallingen begeleiden.

Artsen zonder Grenzen in Afghanistan

Onze teams in Afghanistan blijven medische hulp bieden aan iedereen die dat het hardst nodig heeft. Ook pleiten we ervoor dat vrouwen weer een (medische) opleiding kunnen volgen. Op dit moment werken we in Helmand, Kunduz, Herat, Khost, Kandahar, en Bamyan. In 2023 zagen we onder andere zo'n 383.600 mensen op de eerste hulp, en begeleidden we 45.260 bevallingen.